Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY
Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Jak bardzo cukier szkodzi.
Idź do strony 1, 2  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Leczenie, Oczyszczanie Ciała i Umysłu, Zdrowie, Medycyna.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2005 05 04 16:20    Temat postu: Jak bardzo cukier szkodzi. Odpowiedz z cytatem

Jeżeli znasz angielski (jeżeli nie, warto poprosić kogoś o przetłumaczenie tego tekstu) i chcesz poznać, na podstawie niesfałszowanych badań naukowych, działanie cukru na ciało człowieka, to polecam:
http://www.mercola.com/2005/may/4/sugar_dangers.htm

Tutaj jest podobne opracowanie, nawet dokładniejsze:
http://www.healingcancernaturally.com/sugar-health-effects-risks.html

Jeżeli przetłumaczysz część wypunktowaną jednego z tych artykułów i umieścisz to tutaj, to wielu ludzi będzie mogło zapoznać się z najważniejszą częścią informacji.

A tu o powiązaniu cukru z rakiem:
http://www.healingcancernaturally.com/sugar-and-cancer.html

I pomyśleć, że jeszcze kilkadziesiąt lat temu reklamowano cukier jako zdrową substację, która poprawia samopoczucie.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
apollo



Dołączył: 04 Maj 2005
Posty: 4

PostWysłany: 2005 05 07 22:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wiadomo że cukier szkodzi ale jak sie ma sprawa do fruktozy czy glukozy i czy są tak samo niebezpieczne Question
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG Tlen
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2005 05 08 18:05    Temat postu: wszystkie cukry Odpowiedz z cytatem

Inne cukry (chemicznie mówiąc: węglowodany), np. glukoza, fruktoza, skrobia, podobnie działają na ciało człowieka. Nawet miód spożywany w większej ilości, podobnie szkodzi.
Sacharoza, czyli znany nam cukier kuchenny, w ciele człowieka jest najpierw rozkładany na glukozę, a ta jest przyczyną tych wielu wymienionych problemów
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Sandra



Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 197
Skąd: LU

PostWysłany: 2005 05 17 14:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Apropo cukru....kilka słów z innego źródła:

"(...)Wszystko, co zjadamy ma przede wszystkim decydujące znaczenie dla systemu sterowania, a cukier jak powinniśmy wiedzieć ma właściwości klejenia, jego proste formy w postaci związków kilku atomów, ryboza i dezoksyryboza służą do sklejania nawet na poziomie molekularnym innych większych cząsteczek. Wprowadzenie nadmiaru tego kleju powoduje sklejanie cząsteczek w byle jakie kształty, nieprawidłowe z punktu widzenia wewnętrznych procesów i uruchamianie Energii Kształtu, która z kolei uruchamia procesory. Jak wiemy z doświadczeń biologicznych nawet niewielka zmiana konformacji cząsteczki, bez zmian jej składu atomowego przynosi olbrzymie zmiany w reakcji organizmu. Najprostszym przykładem jest reakcja na związki lewoskrętne, określane jako silniejsza dynamicznie nad związkami prawoskrętnymi, czy racemicznymi (nie wykazujących zmian polaryzacji światła). Doświadczalne wykrycie nieprawidłowo posklejanych cząsteczek wprowadzających chaos w sterowaniu jest niemożliwe ze względu na ich szybki rozpad w innym środowisku.(...)

Pozdrawiam
Sandra
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Sandra



Dołączył: 02 Kwi 2003
Posty: 197
Skąd: LU

PostWysłany: 2005 05 17 14:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

i jeszcze kilka słów...

"(...)Drugim aspektem działania cukru jest podobieństwo do miodu, o którym jest napisane, aby nigdy nie był kładziony na ołtarz. "...ciasta kwaszonego ani miodu nie będziesz zamieniać w dym jako ofiarę" Ks.Kapł.2,11. Przyczyna tego zakazu wynika z faktu, że miód może sklejać skrzydła i unieruchamia informację powodując powstawanie prochu z całości procesora, lecz jako proch jest z pewnych powodów nieprzydatny.
Natomiast Miód jest nieodzowny do sklejania wewnętrznych elementów skrzydła, które składa się z procesorów niższego rzędu. Zacytuję słowa:
"Olejku na głowę niech ci nie zabraknie" Ks. Kohela 9,8; "Karmiłbym go najwyborniejszą pszenicą, I syciłbym go miodem ze skały" V Moj.32,13; Ps.81,17.
Skrzydło wytwarza swój własny przetworzony sygnał i jest to potrzebne w pewnych momentach działania, lecz później następuje jego zablokowanie, gdy korzystamy z sygnału wytwarzanego przez cały zestaw skrzydeł na Nerce. Stan braku Miodu i nie zablokowania skrzydła objawia się w psychicznym zjawisku ciągle powracającej myśli w postaci słowa, obrazu, lęku, tzw. natręctwa, nad którymi nie da się zapanować bez użycia środków farmakologicznych(...)

autor: Janusz Lusiński


Pozdrawiam
Sandra
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
Światełko



Dołączył: 14 Sty 2003
Posty: 679
Skąd: wawa

PostWysłany: 2005 06 01 23:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

a jak jest sok i jest z syropem fruktozowo glukozowym to tez jest to niezdrowe? czym jest taki syrop? nie jest mniejszym "zlem "? nadal jest
" zlem"?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email WP Kontakt
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2005 06 02 12:30    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pod nazwą syropy zazwyczaj kryją się gotowane mieszanki albo ekstrakty z roślin. Sok fruktozowo-glukozowy, o którym wspominasz, zapewne jest sztucznie sporządzoną mieszanką, więc jego działanie na ciało jest takie jak cukru czy miodu.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
krzysiek29



Dołączył: 26 Wrz 2005
Posty: 1

PostWysłany: 2005 09 26 21:56    Temat postu: borelioza Odpowiedz z cytatem

Witam!
Mam pytanie do Joachima, trochę nie na temat. Moja dziewczyna choruje na boreliozę odkleszczową. Ostatnio postanowiła spróbować głodówki. Wytrzymała 3 dni. Po tygodniu zaczęły boleć ją kolana, mocniej niż kiedykolwiek wcześniej, Czy może znane są Ci jakieś przeciwskazania do głodówki przy tej chorobie, czy głodówka mogła jej zaszkodzić?
Jeśli znajdziesz czas to chętnie poznałbym Twoją opinię.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2005 09 27 12:13    Temat postu: Re: borelioza Odpowiedz z cytatem

Ta choroba nie jest przeciwwskazaniem do poszczenia czyli post tu nie zaszkodzi, może dużo pomóc, chociaż trudno byłoby postem uleczyć ciało z boreliozy odkleszczowej. Tutaj warto użyć zewnętrznych środków. Proponuję jej wizytę u specjalisty, lekarza Michała Ziembowskiego, tel. -61-6510272 (gabinet).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Freeman



Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 31

PostWysłany: 2005 11 17 01:15    Temat postu: Re: wszystkie cukry Odpowiedz z cytatem

JMW napisał:
Inne cukry (chemicznie mówiąc: węglowodany), np. glukoza, fruktoza, skrobia, podobnie działają na ciało człowieka. Nawet miód spożywany w większej ilości, podobnie szkodzi.
Sacharoza, czyli znany nam cukier kuchenny, w ciele człowieka jest najpierw rozkładany na glukozę, a ta jest przyczyną tych wielu wymienionych problemów


w takim razie skad brac energie pomijajac inedie, co jesc zeby nie szkodzilo skoro nawet owoce wplywaja negatywnie na organizm Confused
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2005 11 17 13:15    Temat postu: Re: wszystkie cukry Odpowiedz z cytatem

Owoce można jeść spokojnie, bez obaw o nadmiar cukru, jeżeli osoba nie jest cukrzykiem. Im bliżej ciebie owoce wyrosły, im czystsza jest ziemia, na której rodzą się, tym korzystniejsze dla ciała.
Owoce i częśći niektórych roślin to jedyny pokarm dany humanoidom przez przyrodę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
kartofelek



Dołączył: 16 Paź 2005
Posty: 10

PostWysłany: 2005 11 24 17:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

przeczytalem ten interesujacy artykul i musze przyznac ze jest w tym ziarnko prawdy - w szczegolnosci punkt numer 10 i 17. Codziennie na ulicach widac takich ludzi z takimi symptomami. Powinnismy ich chyba informowac o ryzyku zwiazanym ze spozywaniem 'bialej smierci', nieprawdaz??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Freeman



Dołączył: 20 Maj 2005
Posty: 31

PostWysłany: 2005 12 21 02:52    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

kartofelek napisał:
przeczytalem ten interesujacy artykul i musze przyznac ze jest w tym ziarnko prawdy - w szczegolnosci punkt numer 10 i 17. Codziennie na ulicach widac takich ludzi z takimi symptomami. Powinnismy ich chyba informowac o ryzyku zwiazanym ze spozywaniem 'bialej smierci', nieprawdaz??


jesli mozesz i chcesz to napisz cos po polsku o tych symptomach, bo moj angielski pozostawia wiele do zyczenia Wink

JMW - a co najlepiej sporzywac zima ? wtedy trudno o swierze owoce, co sadzisz o owocach z marketu (np. biedronka , plus), bo tutaj sa wlasciwie wszystkie owoce, ktore sa latem - roznia sie tylko cena
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2005 12 21 13:35    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Na bezrybiu rak rybą?" -- pamiętasz to przysłowie, zapewne. Zatem, skoro nie ma w naszym klimacie owoców w przyrodzie, to lepiej kupować je w sklepie. Jednak w niektórych przypadkach (miejsca, partie, dostawcy) stężenie trucizn (głównie konserwantów) w tych owocach może być tak duże, że korzystniejsze jest zrezygnowanie z nich.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Ehm



Dołączył: 09 Maj 2005
Posty: 28

PostWysłany: 2007 08 26 22:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Owoce można jeść spokojnie, bez obaw o nadmiar cukru, jeżeli osoba nie jest cukrzykiem.

Hmm a co z suszonymi owocami? Czy jest tam może za duża zawartość cukru?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2007 08 27 07:57    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W naszym klimacie suszone owoce spożywamy, kiedy już albo jeszcze nie ma ich na drzewach. Wtedy suszony owoc, kompot albo inny jego przetwór, jest lepszy niż jego brak, kiedy ciało domaga się owocu.
Jeżeli jednak jest wybór, to warto wpierw brać owoce świeże, im świeższe tym lepsze, więc najkorzystniej jest stać pod drzewem, zrywać je i od razu jeść.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
abrah



Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 38
Skąd: Oława

PostWysłany: 2007 12 11 10:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam serdecznie,
A ja coś o sobie napiszę.
W moim organizmie wyraźniej niż w innych można obserwować wpływ spożywania cukru (nie żebym się chwaliła). Może w tym artykule angielskojęzycznym też to opisują (nie czytałam bo kiepska jestem z angielskiego) – ale napiszę wam o swoich doświadczeniach – i proszę mi wybaczyć brak fachowego podejścia, nazewnictwa.
W wieku 14 lat przydarzyła mi się pierwsza nie fajna przygoda z cukrem - nie zjadłam na czas kolacji – poczułam szybko narastające zmęczenie, pojawił się ból głowy , kłopoty z koncentracją drżenie rąk. Dziś już znam dobrze wszystkie te objawy i znam ich przyczynę – fachowo nazywa się to chyba niedocukrzeniem. Wystarczy odrobina cukru (a nawet węglowodanów w innej formie np. dwa kromusie białego pieczywa) a potem spóźnić się odrobinę z następnym posiłkiem i gotowe – wszystkie objawy jak malowane – i pędzę wtedy - cukier łyżkami do brzuszka, i kromka za kromką - brzuszek pełny po brzegi a ja dalej trzęsę się z głodu.
Kolejne ciekawe zjawisko to – cukier a gospodarka hormonalna. W kwestii gospodarki hormonalnej też jestem ciekawym zjawiskiem – moje jajniki zasnęły (wierzę że nie snem wiecznym – ale jednak nie pracują). Jajniki nie pracują – gospodarka hormonalna pada. Dzięki tak mizernej ilości hormonów żeńskich w mojej krwi widzę wyraźnie kiedy ich ilość wzrasta a kiedy maleje. Wzrasta dla przykładu kiedy jem kotleciki sojowe. Maleje kiedy zjem słodycze.
Przykład - gdy zajadam się słodyczami:
– w środku nocy budzą mnie uderzenia gorąca, -skóra jest bardziej wysuszona (błony niestety też).
Kobiety przekwitające wiedzą dobrze o czym mówię – nie wiedzą jednak często że to cukier (w bardzo dużym stopniu) funduje im te objawy.
Dziękuję za uwagę, pozdrawiam i oddaję głos do studia
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wraithc88



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 39
Skąd: Białystok

PostWysłany: 2008 03 19 01:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

O wlasnie. Mam takie cos. W sobote normalnie wstalem, ale nic mi sie nie chcialo jesc. Mialem rozne jedzenie, mniej lub bardziej smaczne, ale nic mnie nie korcilo. Pomyslalem wiec, na co mam ochote... Wyszlo ze na cole. Nie mialem. Zrobilem herbate i podkradlem lokatorowi cukier (zwykle nei slodze). PO 10 minutach od wypicia czulem sie jak nowo narodzony. PO objawach znalazlem, ze to hipoglikemia. Ilosc cukru spada i mozg (i nie tylko) czlowieka mozna jakoscia dzialania porownac z warzywem. Dziwne jest to ze jesli zjem cos a nie zjem nic (poszcze), to o ile nie jadlem nic slodkiego, lepiej sie czuje od postu. Moj max post (suchy) trwal 4 dni. Nie wiem co w takiej sytuacji mam robic ze soba. Czuje sie przez wiekszosc dnia taki zamulony, po prostu jak duren. Zdarzaja sie dziury w pamieci, witam sie z kims znow choc przed minuta ta osoba do mnie podeszla i podala reke...
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
RS



Dołączył: 21 Sty 2008
Posty: 231

PostWysłany: 2008 05 20 09:34    Temat postu: 146 przykładów jak cukier rujnuje twoje zdrowie Odpowiedz z cytatem

Życzę miłego czytania i z góry przepraszam za błędy, jeśli ktoś znajdzie jakiś błąd w tłumaczeniu to można śmiało poprawiać Wink

146 przykładów jak cukier rujnuje twoje zdrowie: Shocked


1. Cukier może tłumić system odpornościowy.

2. Cukier zakłóca związki mineralne w twoim ciele

3. Cukier może powodować nadmierną ruchliwość, niepokój, trudności w koncentracji, nadpobudliwość u dzieci.

4. Cukier może powodować znaczny wzrost tri-glicerydów.

5. Cukier przyczynia się do osłabienia obrony przeciwko infekcją bakteryjnym (chorobom zakaźnym).

6. Cukier powoduje utratę elastyczności i zaburzenia w funkcjonowaniu tkanek, im jesz więcej cukru tym mniejsza elastyczność i słabsze funkcjonowanie tkanek.

7. Cukier redukuje wysoką gęstość lipoprotein.

8. Cukier prowadzi do niedoborów chromu.

9. Cukier prowadzi do raka piersi, jajników, prostaty i odbytnicy.

10. Cukier powoduje podwyższenie poziomu glukozy na czczo.

11. Cukier powoduje niedobory miedzi.

12. Cukier koliduje przy absorpcji wapnia i magnezu.

13. Cukier może osłabiać wzrok.

14. Cukier podwyższa poziom neurotransmiterów: dopaminę, serotoninę i noradrenalinę.

15. Cukier może powodować hipoglikemię.

16. Cukier może produkować kwasy w przewodzie pokarmowym.

17. Cukier może powodować nagły wzrost poziomu adrenaliny u dzieci.

18. Cukier jest wchłaniany częściej u pacjentów z chorym jelitem

19. Cukier może powodować przedwczesne starzenie się.

20. Cukier może prowadzić do alkoholizmu.

21. Cukier może powodować próchnicę zębów.

22. Cukier przyczynia się do otyłości.

23. Wysokie spożycie cukru zwiększa ryzyko choroby Crohn’a i zapalenie okrężnicy wrzodziejące.

24. Cukier może powodować zmiany częściej znajdywane u osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy.

25. Cukier może powodować artretyzm.

26. Cukier może powodować astmę.

27. Cukier ma znaczny udział przy niekontrolowanym rozwoju bielnika białego (infekcja spowodowana drożdżami).

28. Cukier może powodować powstanie kamieni żółciowych.

29. Cukier może powodować chorobę serca.

30. Cukier może powodować zapalenie wyrostka robaczkowego.

31. Cukier może powodować stwardnienie rozsiane.

32. Cukier może powodować hemoroidy.

33. Cukier może powodować żylaki.

34. Cukier może podnosić poziom glukozy i insuliny przy używaniu doustnym środków antykoncepcyjnych.

35. Cukier może prowadzić do chorób przyzębia.

36. Cukier może przyczyniać się do osteoporozy.

37. Cukier przyczynia się do kwasowości śliny

38. Cukier może powodować zmniejszenie wrażliwości na insulinę.

39. Cukier może obniżać ilość witaminy E we krwi.

40. Cukier może zmniejszać wydzielanie hormonów.

41. Cukier może podnosić cholesterol.

42. Cukier może podnosić ciśnienie skurczowe krwi.

43. Cukier może powodować senność i zmniejszoną aktywność u dzieci.

44. Wysokie spożycie cukru zwiększa zaawansowaną glikację końcową produktów (AGEs) (cukier ogranicza nie-enzymatycznie do białka)

45. Cukier może kolidować w wchłanianiu białka.

46. Cukier powoduje alergie.

47. Cukier może przyczyniać się do cukrzycy.

48. Cukier może powodować zatrucie krwi podczas ciąży.

49. Cukier może przyczyniać sie do egzemy u dzieci.

50. Cukier może powodować chorobę sercowo-naczyniową

51. Cukier może uszkadzać strukturę DNA

52. Cukier może zmieniać strukturę białka.

53. Cukier może postarzać naszą skórę poprzez zmianę struktury kolagenu.

54. Cukier może powodować zaćmę.

55. Cukier może powodować rozedmę płuc.

56. Cukier może powodować miażdżycę.

57. Cukier może sprzyjać podnoszeniu niskiej gęstości lipoprotein.

58. Wysokie spożywanie cukru może uszkadzać fizjologiczną homeostazę w wielu układach w ciele.

59. Cukier obniża możliwości funkcyjne enzymów.

60. Spożycie cukru jest wyższe u ludzi z chorobą Parkinsona

61. Cukier może powodować trwałą zmianę sposobu oddziaływania białka na ciało.

62. Cukier może zwiększać rozmiar wątroby poprzez podział komórek wątroby.

63. Cukier może powodować wzrost ilości tłuszczy w wątrobie.

64. Cukier może powodować wzrost rozmiaru nerki i powodować patologiczne zmiany w nerce.

65. Cukier może niszczyć trzustkę.

66. Cukier może zwiększać zatrzymywanie płynów ciała.

67. Cukier jest wrogiem ruchów w jelicie.

68. Cukier może powodować krótkowzroczność.

69. Cukier może upośledzać wyściółkę naczyń włośniczkowych (kapilarnych).

70. Cukier może powodować, że ścięgna stają się kruche.

71. Cukier może powodować bóle głowy włączając migrenę.

72. Cukier ma udział w raku trzustki u kobiet.

73. Cukier może niekorzystnie wpływać na wyniki dzieci w szkole i powodować zaburzenia w nauce.

74. Cukier może powodować wzrost fal mózgu: delta, alpha i theta.

75. Cukier może powodować depresję.

76. Cukier zwiększa ryzyko raka żołądka.

77. Cukier może powodować niestrawność.

78. Cukier może zwiększać ryzyko zachorowania na artretyzm.

79. Cukier może podnosić poziom glukozy w doustnym teście na tolerancje glukozy przy nadmiernym spożywaniu złożonych węglowodanów.

80. Cukier może podwyższać wydzielanie insuliny przy wysoko cukrowej diecie porównując do nisko cukrowej diety.

81. Wysoko rafinowany cukier redukuje możliwości uczenia się (pojemność).

82. Cukier może powodować zmniejszenie efektywności funkcjonowania dwóch białek tj. albuminy i lipoproteiny co może zmniejszać możliwość organizmu w radzeniu sobie z tłuszczem i cholesterolem.

83. Cukier może przyczyniać się do do choroby Alzheimera.

84. Cukier może powodować lepkość komórek.

85. Cukier może powodować nierównowagę hormonalną; niektóre hormony stają się mniej aktywne a inne nad-aktywne.

86. Cukier może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych.

87. Cukier może prowadzić do zwiększonej wrażliwości podwzgórza na dużą różnorodność bodźców.

88. Cukier może prowadzić do zawrotów głowy.

89. Dieta bogata w cukier może powodować powstawanie wolnych rodników i stresu oksydacyjnego.

90. Dieta wysoko sacharazowa przy chorobie naczyniowej znacząco podnosi zlepność płytek.

91. Wysoko cukrowa dieta może prowadzić do raka przewodów żółciowych.

92. Cukier karmi raka.

93. Wysokie spożycie cukru w ciąży młodych ludzi jest powiązane z dwukrotnym wzrostem ryzyka na niedobór urodzeniowej masy noworodka (SGA).

94. Wysokie spożycie cukru może prowadzić do znacznego zmniejszenia w okresie ciąży wśród młodych ludzi. (wydaje mi się, że czegoś tu brakuje wersja angielska poniżej )
(94. High sugar consumption can lead to substantial decrease in gestation duration among adolescents.)

95. Cukier spowalnia czas wędrówki pokarmu przez żołądkowo-jelitowy układ.

96. Cukier zwiększa koncentrację kwasów żółciowych w stolcu i bakteryjnych enzymów w okrężnicy. To może modyfikować żółć i produkować rako-twórcze związki i raka okrężnicy.


97. Cukier zwiększa poziom estradiolu (naturalny żeński hormon płciowy) u mężczyzn.

98. Cukier łączy i niszczy fosfatazę, enzym, co powoduje to, że proces trawienia staje sie trudniejszy.

99. Cukier może być czynnikiem zwiększającym ryzyko powstania raka pęcherzyka żółciowego.

100. Cukier jest substancją uzależniającą.

101. Cukier może być upajający, podobnie jak alkohol.


102. Cukier może zaostrzać (PMS) zespół napięcia przed-miesiączkowego.

103. Cukier podawany wcześniakom może wpływać na ilość produkowanego dwutlenku węgla.

104. Zmniejszenie ilości przyjmowanego cukru może zwiększyć emocjonalną stabilność.

105. Ciało produkuje z cukru 2 do 5 razy więcej tłuszczu niż ze skrobi.

106. Szybkie przyswajanie cukru zwiększa nadmierne spożywanie jedzenia przy otyłości.

107. Cukier może pogarszać objawy u dzieci z ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej).

108. Cukier działa szkodliwie na skład elektrolitów w moczu.

109. Cukier może zwolnić możliwości działania nadnerczy.

110. Cukier ma potencjał w powodowaniu nienormalnych procesów metabolicznych w normalnym zdrowym organizmie i sprzyja chronicznym niszczącym chorobom.

111. Dożylne podawanie wody z cukrem może odciąć dopływ tlenu do mózgu.

112. Wysokie spożycie sacharozy może być ważnym czynnikiem powodującym raka płuc.

113. Cukier zwiększa ryzyko zapadnięcia na chorobę Heinego-Medina.

114. Wysokie spożycie cukru może powodować napady padaczkowe.

115. Cukier powoduje wysokie ciśnienie u otyłych osób.

116. W Oddziale Intensywnej Opieki, ograniczenie cukru ratuje życie.

117. Cukier może powodować śmierć komórek.

118. Cukier może zwiększać ilość pokarmów jaką spożywasz.

119. W młodzieżowych ośrodkach rehabilitacyjnych, u dzieci gdzie zastosowano nisko cukrową dietę, zanotowano 44% spadek aspołecznych zachowań.

120. Cukier może prowadzić do raka prostaty.

121. Cukier powoduje odwodnienie u noworodków.

122. Cukier zwiększa poziom estradiolu (żeński, sterydowy hormon płciowy) u młodych mężczyzn.

123. Cukier może powodować niedobory wagi o noworodków.

124. Większe spożywanie rafinowanego cukru jest związane z gorszym wynikiem badań na schizofrenię.

125. Cukier może podnosić poziom homo-cysteiny w krwiobiegu.

126. Słodycze zwiększają ryzyko powstania raka piersi.

127. Cukier jest czynnikiem ryzyka powodującym raka elita cienkiego.

128. Cukier może powodować raka krtani.

129. Cukier powoduje zatrzymywanie soli i wody w organizmie.

130. Cukier może przyczyniać się do chwilowych zaników pamięci.

131. Przy wzroście spożywanego cukru w diecie 10 latków jest liniowa zależność wpływu cukru na zmniejszenie spożywanych innych ważnych substancji odżywczych.

132. Cukier może zwiększać całkowitą ilość spożywanego pokarmu.

133. Wystawianie nowo-narodzonego na działanie cukru skutkuje zwiększonymi preferencjami na sacharozę w porównaniu do wody w 6 miesiącu życia i 2 roku.

134. Cukier powoduje zaparcia.

136. Cukier może powodować obumieranie mózgu w stanie przedcukrzycowym i cukrzycowym u kobiet.

137. Cukier może zwiększać ryzyko raka żołądka.

138. Cukier może powodować syndrom metaboliczny (stan przedcukrzycowy).

139. Spożywanie cukru przez kobiety w ciąży zwiększa ryzyko powstania wady cewy nerwowej w embrionie.

140. Cukier może być czynnikiem powodującym astmę.

141. Im większe spożycie cukru tym większe szanse na powstanie zespołu nadwrażliwości jelita grubego.

142. Cukier może mieć wpływ na centralny układ nagrody.

143. Cukier może spowodować powstanie raka odbytnicy.

145. Cukier może powodować raka jasno-komórkowego nerki.

146. Cukier może powodować powstanie nowotworu wątroby.



Shocked Shocked Shocked Shocked
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
abrah



Dołączył: 06 Gru 2007
Posty: 38
Skąd: Oława

PostWysłany: 2008 06 04 09:20    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

wielu z tych faktów doświadczam na sobie, co więcej jestem świadoma że to od cukru - ale jestem też uzależniona od słodyczy...
W moim mózgu grubymi literami wryło się - słodycze poprawiają humor, rozwiązują problemy i wogóle zmieniają świat na lepsze...kiepska jestem w walce z tym swoim nałogiem...
a z innej beczki jest we Wrocławiu lekarz ginekolog, który między innymi wymaga od swoich pacjentek diety nisko cukrowej -osobiście nie dałam rady takiego rygoru w kuracji i zrezygnowałam (mimo że widziałam efekty) - ale wiem że ma dobre wyniki - w odniesieniu do różnych schorzeń.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
wraithc88



Dołączył: 24 Mar 2006
Posty: 39
Skąd: Białystok

PostWysłany: 2009 04 28 17:54    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Prawda jest taka że większość ludzi z depresją którzy siedzą po nocach bo nie mogą zasnąć (i myślą o różnych niemiłych rzeczach) po tygodniu odstawienia cukru oraz syropu (glukozowo fruktozowy lub kukurydziany) czyli także posiłków które je zabierają, poczuje po raz pierwszy może nie od razu chęci do życia ale brak checi do samobójstwa. W moim przypadku wyeliminowałem także wszystkie możliwe potrawy tworzone ze zbóż i mleka co jest dobrze uzasadnione. Efekt lepszy nic leki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
Pablo1961



Dołączył: 27 Lis 2007
Posty: 1143

PostWysłany: 2009 04 28 21:42    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

"Cukier krzepi, wódka jeszcze lepiej" Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2009 05 07 09:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naukowe potiwerdzenie, że cukier to narkotyk.

"In one study, rats fed a diet containing 25 percent sugar became anxious when the sugar was removed -- displaying symptoms similar to people going through drug withdrawals, such as chattering teeth and the shakes."

W jednym z badań szczury karmione dietą zawierającą 25 cukru, stały się nerwowe (niespokojne), kiedy cukier usunięto z diety. Szczury wykazały objawy podobne do tych, które towarzyszą ludziem, którzy odstawiają narkotyki (na odwyku), np. szczękanie zębów i drżenia (drgawki) ciała.


Cały artyuł jest tutaj:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/05/07/When-Unhealthy-Foods-Hijack-Your-Brain.aspx
(kto przetłumaczy?).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
JMW



Dołączył: 13 Sty 2003
Posty: 1683
Skąd: Kanton, Chiny

PostWysłany: 2009 05 07 09:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naukowe potwierdzenie, że cukier to narkotyk bardziej uzależniający niż na kokaina.

"In one study, rats fed a diet containing 25 percent sugar became anxious when the sugar was removed -- displaying symptoms similar to people going through drug withdrawals, such as chattering teeth and the shakes."

W jednym z badań szczury karmione dietą zawierającą 25 cukru, stały się nerwowe (niespokojne), kiedy cukier usunięto z diety. Szczury wykazały objawy podobne do tych, które towarzyszą ludziem, którzy odstawiają narkotyki (na odwyku), np. szczękanie zębów i drżenia (drgawki) ciała.

"Refined sugar is far more addictive than cocaine" -- Oczyszczony cukier (rafinowany) jest o wiele bardziej uzależniający niż kokaina Shocked


Cały artykuł jest tutaj:
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/05/07/When-Unhealthy-Foods-Hijack-Your-Brain.aspx
(kto przetłumaczy?).
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Ehm



Dołączył: 09 Maj 2005
Posty: 28

PostWysłany: 2009 05 09 19:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Mając trochę wolnego czasu przetłumaczyłem artykuł z linka co podał JMW, mogą być jakieś błędy.

Gdy niezdrowa żywność przejmuje twój mózg.

W książce opublikowanej następnego tygodnia dawny szef FDA (Food and Drug Administration) Dr. David Kessler przedstawia konsumentom niepokojące wnioski licznych badań nad mózgiem – niektórym ludziom naprawdę ciężko jest się powstrzymać od jedzenia niezdrowej żywności.

Kwestią jest wpływ różnych bodźców na mózg. Neuronaukowcy coraz częściej odnotowują, że połączenie tłuszczu i cukru w szczególny sposób aktywuje dopaminę w mózgu – swoisty zmysł przyjemności. Jest to ten sam mechanizm, który powoduje, że ludzie sięgają po alkohol czy narkotyki.

Odpowiedzialne za to pokarmy są „naładowane” kombinacjami tłuszczu, cukru i soli, i często są tak przetworzone, że nie trzeba ich długo żuć.

Ludzie przejadający się muszą wziąć odpowiedzialność za siebie i przetrenować swoje mózgi tak, żeby oprzeć się pokusie, mówi Kessler.

Źródła:
- Washington Post 27 kwietnia 2009

Dr. Mercola komentuje:

Wielu ludzi może odnieść się do tego, co David Kessler, były szef FDA nazywa „uwarunkowanym przejadaniem się” – potrzebą spożywania cukru, tłustych przetworzonych posiłków, która nie ma nic wspólnego z głodem.

Zdarza ci się to, gdy przechodzisz koło automatu(z jedzeniem), twojej ulubionej restauracji czy piekarni, czy nawet gdy siedzisz w domu oglądając telewizję. Nagle masz ochotę na coś, o czym wiesz, że nie jest dla ciebie dobre – ciastko, frytki, lody, chrupki itp. – i twoja siła woli słabnie.

Jest to problem o skali epidemii, skoro w Stanach Zjednoczonych 90 procent pieniędzy na żywność Amerykanie wydają na przetworzoną, a niezdrowe jedzenie[junk food] można dostać prawie wszędzie, nie wyłączając szpitali i szkół.

Oczywistym jest, że jest coś w tej żywności, co potrafi bardzo silnie zawładnąć wieloma z nas. Do tego stopnia, że otyłość stała się najbardziej narastającym problemem zdrowotnym w Stanach, a dwie trzecie dorosłych już ma nadwagę albo jest otyłe.

O co więc tutaj chodzi? Co jest z tym jedzeniem, które zmusza ludzi do objadania się nim kosztem obwodu w pasie, a co ważniejsze, zdrowia?

Dlaczego jest tak łatwo uzależnić się od niezdrowej i taniej żywności.

Smak, wygoda i koszt na pewno przyczyniają się do atrakcyjności niezdrowego jedzenia, ale jest także coś więcej. Duże ilości cukru, soli i tłuszczu w jedzeniu są wyraźnie uzależniające.

Podczas pewnych badań szczury karmione pożywieniem zawierającym 25 procent cukru zaczęły wykazywać niepokój, gdy cukier usunięto. Wykazywały symptomy podobne u ludzi, którzy odstawili narkotyki, takie jak szczękanie zębów i drżenie ciała.

Znaleziono związek między opioidami, czy „przyjemnymi chemikaliami” twojego mózgu, a pragnieniem jedzenia słodkich, słonych czy tłustych pokarmów. Uważa się że wysoko-tłuszczowe pożywienie stymuluje opioidy. Gdy naukowcy stymulowali mózgi szczurów syntetyczną wersją naturalnego opioidu enkefaliny, szczury spożywały do sześciu razy więcej tłuszczu niż normalnie.

Dalsze, długotrwałe zmiany w chemii szczurzych mózgów, były podobne do tych spowodowanych morfiną czy heroiną. Według naukowców oznacza to, że takie "zaspokajanie się" jedzeniem wystarczy by zmienić ekspresję genu, co może wskazywać na uzależnienie od jedzenia. [nie wiem czy to zdanie dobrze przetłumaczyłem]

Twoje geny pamiętają, kiedy spożywasz cukier.

Gdy zjesz cukier, twoje geny wyłączają środki kontroli chroniące cię przed chorobami serca i cukrzycą. Jego wpływ działa przez dwa tygodnie!

Zastanawiając się nad tym głębiej, jeśli niewłaściwie się odżywiasz przez dłuższy czas twoje DNA może być na trwale zmienione, a skutki tego mogą się przenieść na twoje dzieci i wnuki

Innymi słowy, rodzisz się z pewną grupą genów, ale ekspresja tych genów nie jest ściśle określona. Twoje geny mogą być zarówno aktywowane jak i wyłączane przez różne czynniki wliczając w to twoją dietę a nawet twój umysł. Nie tyle geny same w sobie określają przyszły stan twojego zdrowia, co ich ekspresja.

W przypadku cukru wiadomo teraz, że wyłącza dobre geny, które chronią twoje ciało przed chorobą. To jest tylko jeden z wielu powodów, dla których mógłbyś chcieć poważnie ograniczyć lub całkowicie wyeliminować cukier z twojej diety.

Cukier jest niesamowicie uzależniający.

Inną przyczyną miłości ludzi do cukru wykraczającą daleko poza smak są jego właściwości uzależniające.

Oczyszczony cukier jest znacznie bardziej uzależniający niż kokaina – jest to jedna z najbardziej uzależniających i szkodliwych substancji obecnie znanych. Faktem jest, że 94 procent szczurów, którym dano do wyboru cukier, wodę i kokainę wybrało cukier.

Nawet szczury, które były uzależnione od kokainy szybko upodobały sobie cukier, kiedy dano im wybór.

Naukowcy zastanawiają się, czy receptory słodkiego smaku (dwa białkowe receptory znajdujące się na twoim języku), które ewoluowały w czasach naszych przodków, gdy diety zawierały bardzo mało cukru, nie przystosowały się do dzisiejszej dużej konsumpcji cukru.

Dlatego więc anormalnie wielka stymulacja tych receptorów przez nasze bogate w cukier diety powoduje nadmierne sygnały "nagrody" w naszym mózgu, które mogą być silniejsze niż mechanizmy samokontroli, co może prowadzić do uzależnienia.

Twoje emocje również grają dużą rolę.

Jak Kessler powiedział, „ Kiedy już wiesz co kieruje twoim zachowaniem, możesz podjąć kroki” żeby to zmienić.

Oznacza to, że kiedykolwiek poczujesz ochotę na niezdrowa żywność, koniecznym jest żebyś miał metodę pomagającą ci ograniczyć te pragnienia.

System, który osobiście używam i polecam nazywa się Emotional Freedom Technique(EFT). [ tutaj chyba mała reklama autora artykułu : ), pozwolę sobie przejść do ostatniego akapitu ]

Jedząc jedzenie właściwe dla twojego układu biochemicznego, twoje ciało zacznie zbliżać się do idealnej wagi a ty zauważysz, że pragnienia związane z jedzeniem w dużej części znikną. To dlatego, że dajesz swojemu ciału paliwo, którego potrzebuje. Będziesz czuł nasycenie w ciągu dnia i będziesz znacznie mniej podatny na pokusy słodkiego i tłustego jedzenia, które wcześniej nad tobą panowały.

//////

Więcej o Davidzie Kesslerze:
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/04/26/AR2009042602711_3.html
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Strona Główna -> Leczenie, Oczyszczanie Ciała i Umysłu, Zdrowie, Medycyna. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group