|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Kaos
|
Wysłany: 2013 04 22 09:53 Temat postu: worki nad oczami |
|
|
Od pewnego czasu mam lekko opuchniete powieki (bardziej od strony skroni)
Macie pomysl co to moze byc i co z tym robic??? |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaos
|
Wysłany: 2013 04 24 17:17 Temat postu: |
|
|
jem troche kupnego chleba jak i inne przetworzone produkty.
ogolnie nie jem zbyt duzo i raczej nieregularnie.
Poniewaz mieszkam w miescie mam problem z dostepem do zdrowej zywnosci. Swego czasu jezdzilem nawet do Slubic (to najblizsze od Berlina polskie miasto) po warzywa i owoce, ale z jakoscia tez bywalo roznie wiec dalem sobie spokoj.  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
|
Wysłany: 2013 05 07 06:38 Temat postu: |
|
|
Cześć Kaos
Możesz część przetworzonych produktów zastąpić warzywami i owocami kupowanymi w zwykłych sklepach - przy nich wiadomo czego można było użyć przy ich produkcji , jakie środki zastosowano do ochrony przed pleśniami itd. , skąd pochodzą itp.
Coraz częściej się zdarza ,że lokalni rolnicy oddają swoje plony do marketów , ponieważ mają zbyt - choć po zaniżonej cenie .
Przy przetworzonej żywności jest problem - etykieta nie oddaje wszystkiego , często wymieniony składnik to mieszanina najróżniejszych związków , uzyskiwany przy użyciu rożnych innych substancji odczynników , nie wiadomo skąd pochodził produkt bazowy , jak był przechowywany , z jakimi materiałami miał kontakt w produkcji ( metalami , plastikami itp.) itd.
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaos
|
Wysłany: 2013 05 09 12:27 Temat postu: |
|
|
krzysztof napisał: | Cześć Kaos
Możesz część przetworzonych produktów zastąpić warzywami i owocami kupowanymi w zwykłych sklepach - przy nich wiadomo czego można było użyć przy ich produkcji , jakie środki zastosowano do ochrony przed pleśniami itd. , skąd pochodzą itp.
Coraz częściej się zdarza ,że lokalni rolnicy oddają swoje plony do marketów , ponieważ mają zbyt - choć po zaniżonej cenie .
 |
Dokladnie tak robie od jakiegos czasu.
Staram sie wybierac owoce i warzywa, ktore nie byly z daleka eksportowane a tym samym bardziej wolne od konserwantow.
Jem jakies 50-60% na surowo + suszone owoce i orzechy - reszta - to zywnosc przetworzona, z tym ograniczylem bardzo bialy chleb i pochodne.
Zauwazylem, ze nie moge "rzucac sie na gleboka wode" - tzn. bardzo blokuje mnie zbyt rygorystyczna chec "zdrowego" zycia. Konczy sie to zazwyczaj spektakularna porazka...
Robie raczej male zmiany, obserwuje jak reaguje cialo i mam nadzieje, ze znajde dla siebie wkrotce diete optymalna.
W witarianizmie, pociaga mnie jego prostota - a jak wiem z innych dziedzin zycia, np. z muzyki - to co proste zazwyczaj jest tez najlepsze  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|