 |
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Salomea
Dołączył: 16 Cze 2008 Posty: 142 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008 06 21 16:07 Temat postu: |
|
|
na hemoroidy również dobrze robią nasiadówki w cieplej wodzie np rumiankowej, różanej, szałwiowej, z kasztanowca..
po prostu parzysz herbatke w misce (okolo 5 torebek dajesz) i gdy ostygnie siadasz do tej miski, lub, jezeli w tym widzisz trudnosc, to wylewasz zawartosc do wanny i siadasz w wannie łagodzi to napięcia, stany zapalne itd itp mozesz rowniez przemywac hemoroidy ligniną nasączoną wodą z naparem rumiankowym
Zycze powrotu do zdrowia! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Anusia
Dołączył: 15 Sty 2003 Posty: 570 Skąd: Bradford
|
Wysłany: 2008 06 21 16:11 Temat postu: |
|
|
Fajne podpowiedzi i dziękuję za dobre serduszko:)))) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Salomea
Dołączył: 16 Cze 2008 Posty: 142 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008 06 30 23:40 Temat postu: |
|
|
dlaczego sie przejadamy :
1.Jesteśmy niedożywieni -jemy składniki pokarmowe- ubogie jedzenie i wciąż pożądamy kolejnych porcji substancji pokarmowych. *Aby uzyskać harmonię swego ciała musisz spożywać smaczne, bogate w minerały, organicznie uprawiane świeże owoce i warzywa i jeśli lubisz, ich soki.
2.Żyjemy w błędnym przekonaniu, że nie otrzymujemy wystarczającej ilości składników odżywczych jedząc małe posiłki surowych owoców i warzyw. * Zrozumcie, że składniki odżywcze surowego jedzenia są nadrzędne w stosunku do twojej starej diety gotowanego pożywienia-są bardziej odżywcze, zawierają więcej wartości zdrowotnych w jednym jabłku niż w siedmiu porcjach posiłku gotowanego.*
3.Jesteśmy zmęczeni i próbujemy podnieść poziom naszej energii. * Zrozumcie, że gdy jesteśmy zmęczeni, naszą pierwszorzędną potrzebą jest odpoczynek, a nie jedzenie, i jedzenie nie może się dobrze strawić kiedy jesteśmy zmęczeni. Jedzenie podczas zmęczenia prowadzi tylko do osłabienia organizmu, zakażenia krwi i zmęczenia.*
4.Nie jesteśmy zbyt uważni i obecni podczas gdy jemy. *Jedzcie powoli i ćwiczcie bycie świadomymi /uważnymi i obecnymi w swoim ciele podczas jedzenia.*
5.Nie chcemy odczuwać pewnych emocji. * Wybierz akceptację, odczuwanie i bycie ze swoimi emocjami. Pozwól na ich roztrwonienie lub rozprężenie, przepłynięcie przez Twoje ciało i poza nie. Odkrywaj cielesny (albo uczuciowy) wgląd w siebie.”*
6.Chcemy poczuć odżywczą „matczyną miłość”, której brakuje w naszym życiu.* Skończ z zatuszowywaniem swoich emocji, uwolnij napięcie emocjonalne i zaczniesz czuć się odżywiony przez miłość, która jest zawsze obecna wewnątrz ciebie.*
7.Czujemy i wierzymy, że jesteśmy głodni nawet kiedy nie jesteśmy-właściwie jemy po to by uzupełnić pustkę.* Badaj, akceptuj i bądź z tą pustką. Medytacja i „cielesny wgląd” pomogą.*
8.Czujemy się znudzeni i jemy rekreacyjnie. Dobieraj przyjemne, znaczące i zdrowe formy aktywności z dala od jedzenia czy kuchni.*
9.Czujemy się zobowiązani do życia według społecznych norm.* Działaj zdrowo i w pełni własnych sił-zawsze dbaj o siebie jak najlepiej.*
10.Czujemy się zbyt szczupli podczas oczyszczania z toksyn.* Akceptuj i kochaj siebie takim jakim jesteś i zrozum, że poprzez właściwie życie i odżywianie , oczyszczenie z toksyn i okres utraty wagi może w końcu dojść do fazy odbudowy, w której osiągniesz dodatkowe zdrowe kilogramy za pomocą mięśni i będziesz się cieszyć większą witalnością.*
11.Nie jesteśmy sprawni fizycznie i odczuwamy litość dla naszych godnych współczucia emocji.* Zachowaj sprawność fizyczną – silny kręgosłup i sprawne ciało oznaczają silny system nerwowy, pewność siebie, siłę woli i głębszą fizyczną świadomość abyś mógł rozpoznawać swoje prawdziwe potrzeby żywieniowe.*
12.Wierzymy, że może nam to „ujść na sucho” raz jeszcze.* Zapytaj siebie:” Jako to jedzenie sprawi, że będę się czuł za kilka minut, godzin albo jutro?” Pomyśl jak chciałbyś się czuć i dokonaj zdrowego wyboru, wiedząc, że robiąc to, podnosisz poziom swojego dobrobytu.* |
|
Powrót do góry |
|
 |
Salomea
Dołączył: 16 Cze 2008 Posty: 142 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008 06 30 23:44 Temat postu: |
|
|
12 „najczystszych nie organicznych produktów”
szparagi
awokado
banany
brokuły
kalafiory
kukurydza (słodka) UNIKAJ: PRAWDOPODOBNIE MODYFIKOWANA GENETYCZNIE.
kiwi
mango
cebule
papaje
ananasy
groszek (słodki)
Nie polecamy opierania diety wyłącznie na produktach z tej listy, lecz spożywanie ich na dobry, zdrowy początek posiłków, które nie zabiją Twojego apetytu. Ponieważ EWG donosi, że więcej niż połowa całego naszego ryzyka narażenia diety na pestycydy pochodzi z tych właśnie poniższych 12 produktów:
jabłka
papryka słodka
selery
wiśnie
importowane winogrona
nektarynki
brzoskwinie
gruszki
ziemniaki
czerwone maliny
szpinak
truskawki
ja jadam te "nieczyste" owoce, nie czuje sie po nich zle. to nie pochodzi z mojego doswiadczenia, lecz z prac innych osob. Ja podalabym za najbardziej czysty owoc orzech KOKOSOWY. palmy kokosowe nie sa nawozone. palmy kwitna 13 razy do roku.. owocuja tak smao. to najczystrzy i najpozywniejszy owoc jaki znam. Woda z orzecha kokosowego jest izotoniczna z naszym osoczem, wiec, jezeli mamy braki czegos we krwi, pijmy wode kokosowa, jedzmy kokosy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 1760 Skąd: Nowa Zelandia, Niemcy, Polska, Brazylia, Chiny
|
Wysłany: 2008 07 01 11:07 Temat postu: |
|
|
Salomea napisał: | kukurydza (słodka) UNIKAJ: PRAWDOPODOBNIE MODYFIKOWANA GENETYCZNIE. | Fakt, nie dotykać pod żadnym pozorem, jeżeli dbasz o zdrowie ciała, nawet jeżeli sam ekologicznie uprawiasz w swoim ogródku. |
|
Powrót do góry |
|
 |
newgargamel
Dołączył: 30 Sty 2005 Posty: 107 Skąd: El mundo
|
Wysłany: 2008 07 01 16:01 Temat postu: |
|
|
JMW napisał: | Salomea napisał: | kukurydza (słodka) UNIKAJ: PRAWDOPODOBNIE MODYFIKOWANA GENETYCZNIE. | Fakt, nie dotykać pod żadnym pozorem, jeżeli dbasz o zdrowie ciała, nawet jeżeli sam ekologicznie uprawiasz w swoim ogródku. |
Dlaczego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 1760 Skąd: Nowa Zelandia, Niemcy, Polska, Brazylia, Chiny
|
Wysłany: 2008 07 01 20:33 Temat postu: |
|
|
Kukurydza nie występuje w przyrodzie. Od początku to twór doświadczeń genetycznych z roślinami. Stworzono go do tuczenia świń. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Dorota
Dołączył: 23 Lis 2005 Posty: 219 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2008 07 02 14:22 Temat postu: |
|
|
hmmm, bardzo ciekawe . u mnie kukurydza odpadla bardzo szybko, podobnie ryz. a co z ryzem, tez jest sztucznie wyhodowany? |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 1760 Skąd: Nowa Zelandia, Niemcy, Polska, Brazylia, Chiny
|
Wysłany: 2008 07 02 20:13 Temat postu: |
|
|
Tak, ryż i wszystkie inne zboża na naszej planecie, pochodzą od roślin, które ogólnie nazywamy trawami. Spójrz na dzikie trawy, te które wyrastają w górę i mają kłosy -- z tego poprzez modyfikacje genetyczne stworzono wiele odmian zbóż. Można też jeść kłosy traw, ale to przecież dużo mniejsze wydajościowo, dlatego ludzie uprawiają zboża a nie trawy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Salomea
Dołączył: 16 Cze 2008 Posty: 142 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008 07 03 16:23 Temat postu: |
|
|
kukurydza jest pierwszą rośliną jaką zaczęto modyfikować genetycznie. Jest najłatwiejszą roślina do modyfikacji, najbardziej się poddaje. Owszem, jest uprawiania do TUCZENIA, szybkiego przyrostu masy ciała zwierząt hodowanych na mieso. Jest strasznie słodka i kaloryczna. Często powoduje dyskomfort po zjedzeniu. W Ameryce 99% uprawianej kukurydzy jest genetycznie zmodyfikowana. Spoglądając na kukurydzę na polach widzimy WIELKIE, OGROMIASTE trawska, monstrualne i odrażające, zupełnie niepodobne do tych wątłych i niskich, spotykanych w ogrodzie. Siła i moc kukurydzy jest sztuczna, nieprawdziwa, EKSPERYMENTALNIE wytworzona. Powinniśmy odżywiąc sie jak najbardzie naturalnie- uciekac od sztucznego, przetworzonego jedzenia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Salomea
Dołączył: 16 Cze 2008 Posty: 142 Skąd: Śląsk
|
Wysłany: 2008 08 18 22:50 Temat postu: |
|
|
znamy, znamy ten filmik.
Ja osobiscie nie lubie bananów, nie przepadam.
Zreszta, Joachim po powrocie z Peru opowie wam z miłą chęcia jaka "kategoria" owoców tropikalnych "spada" na nasze stoły .. aż wyć się chce ze śmiechu  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Światełko

Dołączył: 14 Sty 2003 Posty: 679 Skąd: wawa
|
Wysłany: 2008 12 31 03:30 Temat postu: |
|
|
Filmu o bananach nie ma. Proszę o historie o owocach cytrusowych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Dorota
Dołączył: 23 Lis 2005 Posty: 219 Skąd: ze wsi :)
|
Wysłany: 2009 01 11 15:58 Temat postu: JAJKA |
|
|
Na początku tego wątku było o mięsie- zapomniałam jednak o najważniejszym: jak rozpoznać "pompowane chemią" mięso....
Wędliny, te "lepsze" po naszprycowaniu mają widoczne takie poprzeczne cieńkie paski wypełnione płynem. Przyjrzyjmy się dobrze, jeśli coś kupujemy. Przekrój wędliny powinien byc jednolity" jeśli jest poprzerywany w środku i nasiąknięty (czasem woda z chemikaliami aż kapią na wagę)- tzn, że tak naprawdę kupujemy (i jemy) wodę z chemią smakową....
pamiętam, jakieś 10 lat temu kolega, który pracował w dziale marketingu zakładów mięsnych powiedział mi, że "dobry fachowiec" ze 100g wędliny bez trudu zrobi 200g przez odpowiednie nastrzykiwanie... ponoć na patelni uwalniają się z tego silne trucizny- dotyczy gł. szynki, baleronu itp (np. jajka na szynce).on, odkąd przeszedł szkolenia i zaczął pracę- przestał kupować wędliny, a jedli ewentualnie tylko mięso. Także do chleba (piekli schab i karkówkę)...
Z kolei teraz chciałabym zwrócić uwagę na obozy koncentracyjne dla kur- jakim jest tzw. chów klatkowy. Jeśli nie chcemy się do tego przyczyniać: czytajmy numerki na pieczątkach. Pierwszy nr i literki oznaczają właśnie typ hodowli kur i kraj pochodzenia. Najczęstsze u nas: 3PL oznaczają jajka z ferm polskich chowu klatkowego- czyli z obozów koncentracyjnych dla kur właśnie . Nr2- jajka ściółkowe i pewne rygory karmienia kur, 1- kury mają wybieg 0-hodowla w pełni ekologiczna. Te ostatnie niemal nieosiagalne....
Ściółkowe pojawiły się ostatnio w SAMach osiedlowych i marketach po ok 50gr/szt. Każdego stać, żeby zmniejszyć ilość cierpienia na naszej pięknej planecie... I przy okazji pomóc sobie, czy rodzinie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2009 01 11 20:22 Temat postu: |
|
|
WITAM !!!
Niestety ale jedzenie jakiejkolwiek tkanki odzwierzęcej nawet tej nazywanej czystym "mięsem" nie jest wolne od "chemii" i innych toksycznych "substancji".
Należy pamiętać , że natychmiast po zabiciu zwierzęcia w tkankach zaczyna się proces rozkładu , którego produkt końcowy określa się mianem jadu trupiego ( czyli PTOMAINY - toksyczne aminy powstające w procesach gnilnych ) i co charakterystyczne obciążone do granic możliwości od nadmiaru żywności organy wewnętrzne współczesnego człowieka muszą po spożyciu mięsa uwolnić organizm od tego jadu – to zadanie szczególnie mocno obciąża wątrobę.
Do mięsa dodawane są też substancje chemiczne. Mięso zabitego zwierzęcia zaczyna bardzo szybko gnić, a po kilku dniach zaczyna zmieniać kolor na chorobliwie szaro-zielony. Przemysł mięsny maskuje to odbarwienie za pomocą azotanów i azotynów oraz innych środków konserwujących – mieszanki wiadome tylko dla rzeźni - w ten sposób nadając mięsu jaskrawo-czerwony kolor - wiele z tych środków to substancje rakotwórcze - w tym przypadku , także PRAWO NIE WYMAGA aby były wyszczególniane na opakowaniach .
np.: azotan sodu saletra sodowa, saletra chilijska, nitronatryt - w przemyśle spożywczym do konserwowania mięsa (przeciwdziała tworzeniu się JADU KIEŁBASIANEGO; symbol UE - E251) ,
azotan potasu Konserwant mięsa (E 252) ,itd.itp
Inaczej jady trupie to : putrescyna i kadaweryna.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY 
Ostatnio zmieniony przez krzysztof dnia 2009 04 12 14:04, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
Dołączył: 13 Sty 2003 Posty: 1760 Skąd: Nowa Zelandia, Niemcy, Polska, Brazylia, Chiny
|
Wysłany: 2009 02 25 08:58 Temat postu: informacje |
|
|
Film ten podaje wiele ciekawych i prawdziwych informacji, to jest materiał edukacyjny, który warto pokazywać już dzieciom w przedszkolu a potem powtarzać kilka razy w czasie ich dalszej nauki.
Jednak warto pamiętać, że powiedzenie: "jesteś tym co jesz," jest fałszywe. Faktem jest, że w tym wymiarze, tym wszechświecie, tym miejscu czasu i przestrzeni jesteś tym, co stworzysz w umyśle. W tym obrazie jest także zawarty wpływ materii zwanej pożywieniem na funkcjonowanie twojego ciała fizycznego.
Przede wszystkim warto pamiętać, że każde ciało potrzebuje innej diety, żeby działało właściwie, a także ta dieta ciągle ulega zmianie. Poza tym, w każdym klimacie inna dieta dla ciała jest najkorzystniejsza. Dla przykładu, klimat Polski nie nadaje się do zamieszkania dla osób jedzących w czasie od ok. listopada do maja włącznie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pablo1961
Dołączył: 27 Lis 2007 Posty: 1240
|
Wysłany: 2009 02 25 12:14 Temat postu: |
|
|
Dlaczego? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bacchante
Dołączył: 26 Mar 2007 Posty: 134
|
Wysłany: 2009 02 25 15:08 Temat postu: |
|
|
Bo wtedy są tylko mrożonki ;) |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2009 04 21 09:16 Temat postu: teraz mąka |
|
|
WITAM
Na forum już było o mące tutaj:
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?t=610&highlight=&sid=8836dc985ade0616be69c0d339bdee7b
tutaj bardziej uszczegółowione namiary do linku powyżej:
http://rozmowy.all.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=57
http://rozmowy.all.pl/index.php
Co jeszcze można dodać ?
W skład KOMERCYJNEJ MĄKI wchodzą różne "ciekawostki"
Jednym z nich jest chlorowodorek cysteiny (ang. L'cysteine hydrochloride), E920, - wytwarzany z SIERŚCI ZWIERZĄT ( najczyściej świńskiej szczeciny ) i KURZYCH PIÓR lub syntetyzowany ze smoły węglowej; zastosowanie: substancja poprawiająca jakość białej mąki ( ogólnie mąka nie wchłania tyle wilgoci ).
Wykorzystywanie sierści i piór dopuszcza Rozporządzenie Komisji (WE) nr 2491/98 zaliczanych do : "...towarów pochodzących z przetwórstwa produktów rolnych"
TABELA 2 -Kod CN | Wyszczególnienie - ex0505 : "Skóry i inne części ptaków z ich piórami lub puchem, pióra i części piór (nawet darte) oraz puch, nie bardziej obrobione niż oczyszczone, zdezynfekowane lub zakonserwowane; proszek i odpadki z piór lub części piór :
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:31998R2491:PL:HTML
Używany jest też aby stworzyć rozciągliwe ciasto, szczególnie do bułek - hamburgerów , a także stabilizuje strukturę kwaszonego chleba , wchodzi zazwyczaj w skład gotowych mieszanek do wypieku chleba , które piekarnie zakupują hurtowo do wypieku komercyjnego chleba , co nie musi być wykazane na etykiecie składu chleba , ponieważ tam tylko pisze : "polepszacz" itp , itd ( oczywiście jest podany jako składnik mieszanki na jej opakowaniu ale tego "świadomy konsument" nie widzi i nie wie)
Duża większość komercyjnych mąk zawiera e920.
Także gaz dwutlenek chloru jest używany w przetwórstwie zbożowym do wybielania nasion i sprawia, że biała mąka staje się jeszcze bielsza. “Poprawia” to w jakimś stopniu mąkę.
Kogo interesuje jeszcze temat mąki możne zerknąć na poniższe rozporządzenie ministra dot. zbóż:
http://www.lex.com.pl/serwis/du/2003/1233.htm
dopuszcza ono pewne procentowe ilości m.in.: takich "smakołyków" jak : sporysz ,ziarna zbutwiałe 2 % , martwe owady lub ich pozostałości 2%.
Natomiast tutaj znajdziecie "czarodziejskie substancje " wykorzystywane w przemyśle cukierniczo - piekarniczym :
Surowce piekarnicze - ( BARDZO MIŁA NAZWA ) :
Emulgatory, Gluten pszenny, Hydrokoloidy, Środki konserwujące, Mąka sojowa, Barwniki do środków spożywczych, Proszek do zaczynu, Substancje cukrowe & Substancje słodzące - poniżej można sprawdzić co kryje się pod tymi nazwami :
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.muehlenchemie.de/english/products/raw-materials-for-baking.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.muehlenchemie.de/english/products/raw-materials-for-baking.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dg4l
http://www.muehlenchemie.de/english/products/raw-materials-for-baking.html
Produkty do pieczywa delikatesowego :Rozpulchniacze, Środki porotwórcze
Produkty do wyrobów mącznych niefermentowanych i ciast wytwarzanych na parze ,mąka makaronowa i mąka do dania Pasta, bułki na parze, makaron na parze i knedle na parze z musem śliwkowym:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.muehlenchemie.de/english/products/pasta.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.muehlenchemie.de/english/products/pasta.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dqq6
http://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html
Produkty do keksów, krakersów i wafli
Systemy enzymów, Emulgatory & rozdzielacze, Aromaty
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Drt6
http://www.muehlenchemie.de/english/products/biscuits-crackers-wafers.html
dodam ,ze np.:ALPHAMALT b 10020 jest enzymem proteazą a protezy mogą być zarówno pochodzenia odzwierzęcego jaki i roślinnego lub mikrobiologicznego.
np.:EMCEbest P-Bake - jest oparty na FOSFOLIPIDACH a nimi są lipidy ( prościej TŁUSZCZE ) w których skład wchodzą: glicerol, kwasy tłuszczowe, kwas fosforowy
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bacchante
Dołączył: 26 Mar 2007 Posty: 134
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|