|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
wiedzący Gość
|
Wysłany: 2003 02 09 19:47 Temat postu: Tak dużo szkód wyrządzonych przez mleko. |
|
|
Jeżeli znasz angielski, poczytaj, ile szkód powoduje mleko w organizmie człowieka (np. osteoporoza, reumatyzm, próchnica i kruchość zębów z powodu miedzy innmi wymywania wapnia), zwierzętom i naszemu środowisku.
www.milksucks.com/index2.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
Światełko

|
Wysłany: 2003 02 09 21:30 Temat postu: |
|
|
Ostatnio zauwazam też, że cukier nie jest taki pyszny (sam smak-jakoś nie bardzo). Co do mleka ,to i owszem sporo o tym napisano (o czymś to świadczy) ,ale czekoladka (jest nawet dobra, chociaz ten cukier). Jestem za tym, ażeby przed każdym sklepem wisiał napis: " ważny jest Człowiek,a nie towar" .Każdy dokonuje własnych wyborów, a najbardziej cennym wyborem jest wybrać Duszę.
Zresztą nie tylko wyrządzono wiele szkód poprzez mleko ( ale to co się uczyniło zawsze mozna "odczynić").
Ostatnio zmieniony przez Światełko dnia 2009 10 11 18:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
wiedząca Gość
|
Wysłany: 2003 02 18 22:32 Temat postu: Tak dużo szkód wyrządzonych przez mleko. |
|
|
A jeśli nie znasz lub znasz słabo ( i nie masz English Translatora ) to tu znajdziesz informacje o szkodliwości mleka, w języku polskim.
http://www.nocun.com/index.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wyspa

|
Wysłany: 2009 08 06 18:20 Temat postu: |
|
|
co do cukru to unikam jak ognia (biały czy brązowy nie ma znaczenia)... ludzie sa uzależnienie od cukru... wystarczy 3 dni nie jeść niczego z cukrem, a poczujecie depresje... po kolejnych kilku dniach będzie coraz lepiej...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
Wysłany: 2009 09 28 09:05 Temat postu: które mleko |
|
|
Chcąc mówić prawdę o mleku, warto najpierw zdefiniować, co jest mlekiem a co nim nie jest. Innymi słowy, warto zdefinować, co mam na myśli, kiedy mówię "mleko".
W tym (tylko) tekście, kiedy mówię o mleku, to mam na myśli ten biały płyn, który jest świeżo wydojony z krowy, owcy, kozy, konia, wielbłada czy innej mamy zwierzęcia. Z cała pewnościę NIE mam na myśli tego białego płynu, który sprzedawany jest w sklepach, ponieważ to jest szkodliwa substancja wyprodukowna z mleka.
Mleko, jak prawie każda rzecz zjadana przez człowieka, może działać na jeden z trzech sposobów. Może leczyć, być neutralne albo może szkodzić. Zależy to indywidualnie od osoby i od tego, co w danym momencie jego ciało potrzebuje.
Jest jedna (z wielu) rzecz w mleku bardzo, bardzo korzystna, uzdrawiająca dla człowieka -- tłuszcz, a dokładniej, zawarte w nim substancje, głównie mam tutaj na myśli "czynnik X", który przez część badaczy nazwany jest witaminą K2 (o ile nie ma tutaj mlenia pojęć).
Właśnie niedobór "czynnika X" jest jedną z głównych przyczyn słabego przyswajania właściwego wapnia przez organizm człowieka. Największe stężenie X jest w maśle i tranie niektórych ryb.
Masło sporządzone z mleka zwierzęcia, które jadło naturalnie (to jest podstawowy warunek), zawiera dużą ilość "czynnika X". Czynnik X ma ogromne znaczenie w procesie przyswajania przez ciało wapnia. Podawanie człowiekowi czynnika X, jak wykazały badania laboratoryjne, spowodowało, że psujące się z powodu próchnicy zęby zaczęły same zdrowieć a powstałe już ubytki same wypelniały się, co prowadziło do pełnego samouzdrowienia się zęba.
Podobnie korzystne działanie następowało w przypadku innych schorzeń głównie kostnych.
To jest jeden z przypadków, kiedy mleko, masło mogą być dla człowieka lekarstwem, jeżeli są spożywane we właściwej formie i czasie.
Oczywiście, jeżeli człowiek spożywa "mleko" kupowane w sklepie, to warto aby był świadomy faktu, że jedynie tym szkodzi swojemu ciału. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pablo1961
|
Wysłany: 2009 09 28 09:25 Temat postu: |
|
|
Mleko "prosto od krowy"- to to, co bardzo lubię (tylko schłodzone). Jak jadę do mojej teściowej na wieś, to się wprost opijam takim mlekiem. A tak na marginesie: już od paru miesięcy rolnicy nie mogą sprzedawać już mleka ponieważ przekroczone zostały jego limity skupu. A krowy przecież muszą jeść i "produkować" mleko. |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
|
Wysłany: 2009 11 20 18:25 Temat postu: świeże mleko od krowy |
|
|
latem tego roku bywałem często w beskidzie żywieckim. podczas jednej wycieczki podwoził mnie miejscowy weterynaż. w czasie rozmowy okazało się że w tamtych okolicach ludzie prawie już nie trzymają krów. mleko kupują w sklepach. nie wiem jak to wygląda w innych regionach, ale ogólnie coraz trudniej kupić mleko prosto od krowy.
jednak skoro można dostać w sklepach soczki jednodniowe (de facto kilkudniowe;-) to może ktoś zacznie dostarczać również świeże mleko? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Autsajderka
|
Wysłany: 2009 12 09 23:59 Temat postu: Re: które mleko |
|
|
JMW napisał: |
Podawanie człowiekowi czynnika X, jak wykazały badania laboratoryjne, spowodowało, że psujące się z powodu próchnicy zęby zaczęły same zdrowieć a powstałe już ubytki same wypelniały się, co prowadziło do pełnego samouzdrowienia się zęba.
Podobnie korzystne działanie następowało w przypadku innych schorzeń głównie kostnych.
|
Joachimie,
1) czy chcesz powiedzieć, że mleko "prosto od krowy:" w przeciwieństwie do kupowanego w sklepach, jest zdrowe?
2) samo-zdrowiejące zęby: czy masz namiary na te badania? gdzie zostały opublikowane? |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
Wysłany: 2009 12 10 09:26 Temat postu: odpowiedzi |
|
|
Autsajderka napisał: | czy chcesz powiedzieć, że mleko "prosto od krowy:" w przeciwieństwie do kupowanego w sklepach, jest zdrowe? | To indywidualnie zależy od człowieka i czasu. Są ludzie i chwile w ich życiu takie, że picie mleka innej matki (krowa, koza, koń, szczur itd), może dać im korzyści, np. dać ciału potrzebnych składników. Zależy to także od klimatu i od wierzeń.
Autsajderka napisał: | samo-zdrowiejące zęby: czy masz namiary na te badania? gdzie zostały opublikowane? | Namiarów nie mam. Słyszałem to tylko od Peter Peterson (pseudonim), który w tych badaniach uczestniczył. Powiedział, że jest to olej z wątroby jednej z ryb morskich ale nie chciał podać jej nazwy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MAP
|
Wysłany: 2009 12 10 09:39 Temat postu: |
|
|
Joachimie czy wiesz o tym z oglądanego z nim programu? czy skądinąd, a jeżeli oglądałeś ten wywiad to być może zechciałbyś powiedzieć czy jesteś zaznajomiony z tezami głoszonymi przez Davida Wilcocka i co o nich sądzisz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
Wysłany: 2009 12 10 21:11 Temat postu: |
|
|
Tak, z wywiadu przeprowadzonego z nim. Proponuję, oglądnij:
http://www.youtube.com/watch?gl=US&v=ooSRh7V68uk
Mało oglądałem, słuchałem, czytałem Davida W. ale widzę, że jest szczery w tym, co robi i wierzy. Potem jeszcze pooglądam wywiady z nim. |
|
Powrót do góry |
|
 |
MAP
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
|
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
Wysłany: 2010 01 21 10:07 Temat postu: ser i seropodobny |
|
|
No to jest właśnie ser z mleka krowiego -- tak ma wyglądać i smakować. Też pamiętam, ponad 30 lat temu, jako dziecko i nastolatek takie jadałem, bo wtedy jeszcze mleko było w sprzedaży i sery też. Można było też sobie samemu zrobić lub kilka km na wieś i tam było tego pełno za grosze, a najwyższej jakości.
Obecnie sprzedawane produkty są podobne do mleka i sera ale nimi już nie są.
Jeżeli jesz sery to proponuję, szukaj właśnie takich jak te produkowane przez Stefana Ziembińskiego. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|