 |
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

Dołączył: 11 Cze 2007 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009 05 22 17:53 Temat postu: |
|
|
Ano ...... |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2009 07 19 09:56 Temat postu: komercyjne szuszone owoce a suszona na / w słońcu |
|
|
WITAM
np.: weźmy komercyjne figusie ( figi )
Gdy chodzi o figi to trzeba dodać ,iż komercyjne przechodzą proces zwany FUMIGACJĄ ( fumigation ) czyli stosowanie czynnika chemicznego który w odpowiedniej temperaturze i zastosowaniu jest zabójczy dla szkodników.
W miejsce wycofanego bromku metylu MBR - chodzi o komercyjne figi wykorzystuje się np.: Fosforowodór ( gaz - np.: wydzielany przez pigułki i tabletki QuickPho , które zawierają 56% FOSFORKU GLINU ) .Gaz ten jest związkiem o małym ciężarze cząsteczkowym i niskiej temperaturze wrzenia. Gwałtownie dyfunduje w powietrzu i charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami przenikania przez różne produkty. WNIKA GŁĘBOKO W PRZECHOWYWANE PRODUKTY, nawet na głębokość 15 m do szczelnie opakowanych towarów. Znalazł więc szerokie zastosowanie w ochronie produktów przed różnymi szkodnikami. - oczywiście procesowi fum. poddawane są zboża , nasiona , suszone warzywa itd. , itp.
tutaj bardzo obszernie o FUMIGACJI:
http://www.pest.pl/index.php?goto=19
W zależności od jakości, rozróżnienia naturalne i przetworzone figi .
Naturalne są figi suszone na słońcu lub z pomocą maszyny z gwintem na sznury lub wiązane w dzwonki. Glukoza, która krystalizuje się i tworzy matową powierzchnia jest naturalnym procesem jaki zachodzi po wysuszeniu owocu (zresztą komercyjne też jemu ulegają figi ).
Przetworzone figi poddane kilku operacji, tj. suszenie, zanurzenie w słonej wodzie lub potraktowaniu "parami leczniczymi" ( steam treatment ), prasowanie i suszenie następnie ponownie są suszone !!! Przechodzą następnie przez płyty i rolki dla nadania im odpowiedniego, atrakcyjnego kształtu i błyszczącego wyglądu . Figi przetwarzane w ten sposób są najbardziej pożądane - jak zwykle konsumenci kierują się wyglądem.
Gdy chodzi o figi to trzeba podkreślić ,iż nawet , komercyjne maja dość wysokie wymagania dotyczące wilgotności i są na poziomie 60 -70 % ( warunki wentylacji ) a podczas transportu wymagana jest odpowiadania temperatura w przedziale 4-20 a optymalna to ok.7st C.
Nawet te komercyjne muszą być miękkie, mieć miły zapach i czym dłużej leżą na półkach twardnieją - na opakowaniu powinno pisać zbiór i rok np.sierpień 2008.
Suszone figi są bardzo wrażliwe na zapach i nie powinny być składowane w pobliżu cebuli i inne warzywa cebulowe, wciągają zapach ich olejków eterycznych co wiąże się , że są silnie higroskopijne a kontakt nawet z odrobiną wody powoduje ,że szybko fermentują cała partii.
Tutaj jest przykładowo kilka zdań jak suszy w naturalny sposób we Włoszech - figi z REGIONU Cosenza, :
http://www.actahort.org/members/showpdf?booknrarnr=798_46
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.actahort.org/members/showpdf%3Fbooknrarnr%3D798_46&ei=XOePSZuROMzD_gaDjam_DA&sa=X&oi=translate&resnum=4&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dprocessing%2Bof%2Bdried%2Bfigs%26start%3D10%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3DleR%26sa%3DN
Tutaj znajdziecie o jeszcze innych sposobach konserwacji żywności ( wrażliwi niech nie czytają ):
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/sitek/naprom.htm
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/sitek/metrad.htm
http://www.if.pw.edu.pl/~pluta/pl/dyd/mtj/zal99/sitek/index.htm
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2009 07 27 11:08 Temat postu: teraz ANTYBIOTYKI |
|
|
WITAM
Pomimo ,ze nie spożywa się ich tak jak żywności jednak najczęściej są wprowadzane do organizmu właśnie poprzez układ pokarmowy.
Należy pamiętać , że antybiotyk jest METABOLITEM czyli produktem przemiany materii grzybów ( pleśni).
Odkryte przez prof. FLEMINGA w 1929 r. wydawały się zbawienne dla ludzkości , tym bardziej , że były to czasy masowych zachorowań na gruźlicę. Rzeczywiście URATOWAŁY życie tysiącom ludzi. Prof. FLEMING OSTRZEGAŁ JEDNAK przed ubocznymi działaniami antybiot. , lecz mimo to zaczęto je stosować na olbrzymią skalę.
Dodatkowo trzeba podkreślić ,iż antybiotyk Fleminga „wyprodukowany” przez DZIKO ŻYJĄCEGO PĘDZLAKA MA NIEWIELE WSPÓLNEGO ZE WSPÓŁCZEŚNIE STOSOWANYMI ANTYBIOTYKAMI.
Te współczesne są produkowane z grzybów mutantów , tak pozmienianych genetycznie , że wydzielają około 300 razy więcej antybiotyku.
Rzadko kto wie , jak się je produkuje.
W zbiornikach o pojemności wielu tysięcy litrów przygotowuje się pożywkę w postaci wodnego roztworu węglowodanów – mąki pszennej , ziemniaczanej i cukru. Po doprowadzeniu jej do temp. 70 st.F stopni dodaje się specjalne , laboratoryjnie wyselekcjonowane , zmutowane szczepy grzybów , które wytwarzają wymagane rodzaje antybiotyku.
Zbiorniki przez kilka godzin przerastają grzybnią . Zwróćcie uwagę ,że o ile większość normalnych , białkowych organizmów ginie w takiej temperaturze , dla grzybów tem.70 –120 stopni F jest optymalnym „ciepełkiem” , w którym najszybciej rosną.
Po odpowiednim czasie dokonuje się ODCIĄGU ANTYBIOTYKÓW.
Pierwszy , najczystszy jest przeznaczony dla ludzi , natomiast drugi – DLA ZWIERZĄT , DO UŻYTKU DLA WETERYNARZY.
Całą resztę odsącza się ,osusza i brykietuje. Stanowi ona główny komponent pasz KOMERCYJNYM TUCZU zwierząt mięsnych i drobiu., kurek niosek itp.itd. Tak więc całe tony grzybni wracają do „świadomych” konsumentów w postaci mięsa i nie tylko.
tutaj szeroko o produkcji antybiot.:
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic&ei=2zcZSofIDcafjAeRybD0DA&sa=X&oi=translate&resnum=1&ct=result&prev=/search%3Fq%3Dhttp://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3D47r
http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/antibiotic
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2009 08 03 18:00 Temat postu: czas na wydzielinę krowią - zwaną "MLEKIEM" |
|
|
WITAM
Na tej stronie powyżej post 13 i 14 można znaleźć o "mleku" oraz w tym miejscu na forum:
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?t=69
Co jeszcze można dodać odnośnie wydzieliny krowiej ?
Hormony zawarte w wydzielinie krowiej lub koziej dodane do hormonów własnych mogą stać się przyczyną poważnych chorób jeżeli nie teraz to to w późniejszym wieku na pewno a silnie stymulujące hormony wzrostu sprzyjają wszelkim zdrowotnym patologią przede wszystkim rozwojowi nie normalnych komórek .
Natomiast GONADOTROPINA stymuluje właśnie tarczycę , steroidy jajnikowe i epidermalny czynnik wzrostowy.
Nie można pominąć faktu , iż cały kompleks soli wapniowo - magnezowo - węglanowy - fosforanowy , służący budowie kości ulega rozbiciu pod wpływem pasteryzacji a sole :fosforan wapnia , fosforan magnezu i węglan wapnia stają się praktycznie nierozpuszczalne i ich użyteczność jest zredukowana prawie do zera.
Pracownicy przetwórni mleczarskich dobrze wiedzą o tym , ponieważ na ściankach zbiorników osadzają się GRUBE WARSTWY soli wapniowych , nazywanych KAMIENIEM MLECZNYM.
Dodatkowo pasteryzacja dezaktywuje enzym- fosfatazę - potrzebna do absorpcji soli mineralnych z pokarmów a białko ulega zniszczeniu i zachodzi jego częściowa koagulacja a albumina i globulina sa praktycznie zniszczone. Cząsteczki cukru-laktozy-ulegają rozbiciu i KARMELIZACJI a struktury koloidalne aglutynacji czyli zlepieniu , straty witamin wynoszą od 30 do 80 % .
Wszystkie kefiry kupowane w sklepach i marketach są produkowane z MLEKA PASTERYZOWANEGO , które ma wszystkie negatywne cechy mleka przegotowanego.
M.in.: w procesie pasteryzacji zostaje zniszczony prawie całkowicie kwas foliowy i większość wit. z gr.B a po przyswajalnym wapniu organicznym pozostaje tylko "wspomnienie" , w procesie odtłuszczania zostaje usunięta wraz z tłuszczem większość wit.:A , D i E.
( jeżeli do tego jest homogenizowane to wykorzystuje się wysokie ciśnieni rzędu 20 atmosfer - nieźle i to wszystko dla ludzi i ich nerek , trzustki i wątroby )
Nic tu nie pomaga dodanie dobroczynnych bakterii w postaci tzw.: ziaren kefirowych - tzw.: grzybków kefirowych - chłam pozostaje chłamem negatywnie wpływającym na zdrowie człowieka i niestety ale bakterie nie przekształcają nieorganicznego wapnia w wapń organiczny łatwo przyswajalny
Ciekawego odkrycia dokonano podczas toczącego się konfliktu koreańsko - amerykańskiego co zaszokowało personel medyczny
Otóż SEKCJE ZWŁOK niektórych młodych amerykańskich żołnierzy wykazały obecność złogów i uszkodzeń w obrębie , czyli schorzenie , o którym dotąd sądzono ,że występuje TYLKO U OSÓB STARSZYCH (1). A jednym ze składników diety żołnierzy obok rafinowanej mąki , cukru , konserw było właśnie mleko homogenizowane. Współcześnie wiadomo , jaką rolę w procesie degeneracyjnym naczyń krwionośnych odgrywa mleko homogenizowane (2).
Homogenizacja umożliwia znajdującemu się w TŁUSZCZACH MLEKA ENZYMOWI , oksydazie ksantynowej , WNIKNIECIE BEZPOŚREDNIO DO KRWI , choć POWINIEN ON ZOSTAĆ WYDALONY , tak jak normalnie się to dzieje w przypadku świeżego mleka.Kiedy ów enzym wnika do serca i tętnic , niszczy BŁONY ŚLUZOWE , przyczyniając się do powstawania ZBLIZNOWACIAŁYCH TKANEK. Na bliznach gromadzi się cholesterol , który stopniowo zatyka naczynia ( 2).
Dodać jeszcze wypada , że MLEKO WSPÓŁCZEŚNIE ŻYJĄCYCH ZWIERZĄT ZAWIERA DO 400 % więcej pestycydów niż równoważna próbka zbóż czy warzyw.(3)
Mało kto wie , że dzięki dr Paul Dudley Whit -owi ( kardiolog ) prezydent Eisenhower, mógł kontynuować swoja prezydenturę po zawale serca (1955) i znacznie poprawił jego kondycję zdrowotną - w prosty sposób "wyrzucił' z jego diety mleko.(2)
Gdy wprowadzono homogenizację mleka 1932 r.( St. Zjed.) lekarze zacieli obserwować ciągły , stopniowy wzrost arteriosklerozy ( to samo dotyczy innych państw w zależności od roku ustawowego wprowadzenia homogenizacji mleka ) (2).
1. Leonard, J.; Hofer, J.L.; Pritikin, N.:" Live Longer Now " Grosset & Dunlap" Publishers, New York. 1974. s.10
2..Homogenized Milk Exposed, by Nicholas Sampsidis, 1983, (Sampsidis N.Homogenized!, Sunflower Pub. P.O. Box 25, Glenwood Landing, N.Y. 1983 )
patrz także :
http://naturalsolutionsradio.com/articles/article.html?id=8113&filter=
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://naturalsolutionsradio.com/articles/article.html%3Fid%3D8113%26filter%3D&ei=o7zVSaz6AsKf-AbD3P3JBQ&sa=X&oi=translate&resnum=3&ct=result&prev=/search%3Fq%3DSampsidis%2BN.,%2BHomogenized
3.Hergenrather J. at al., Pollutants in breast milk of vegetarians, „New England Journal of Medicine”, 304 (13), 26 marca 1981, s. 792.
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2009 08 05 17:07 Temat postu: czas na wydzielinę krowią - zwaną "MLEKIEM" |
|
|
WITAM
W bardzo przejrzysty sposób został opisany wpływ homogenizacji na zdrowie człowieka w kardiologicznym magazynie "Artherosclerosis" ( Miażdżyca )( 1989; 77: 251-6 ) :
"Homogenizowane mleko krowie przekształca zdrowy tłuszcz masła w mikroskopijne kuleczki tłuszczu zawierającego oksydazę ksantynową ( XO ) , która jest jednym z najmocniejszych enzymów trawiennych, jakie w ogóle istnieją. Kuleczki te są wystarczająco małe, żeby pozostając nienaruszone , mogły przeniknąć przez ściany żołądka i jelit bez wcześniejszego przetrawienia.Tak więc ten wyjątkowo silny "krajacz białek" , jakim jest XO zostaje rozprowadzony po całym ciele przez układ krwionośny i limfatyczny. Kiedy XO uwolni się ze swojego tłuszczowego "opakowania" ( otoczki ) , atakuje wewnętrzne ściany każdego naczynia , w którym właśnie się znajduje. Doprowadza to do powstania rany. Rana z kolei wywołuje przybycie i przyklejenie kawałeczka "plastra" w celu załatania ubytku. Tym łatającym plastrem jest cholesterol. Stwardnienie tętnic , niewydolność serca , ból w klatce piersiowej , zawał serca - oto rezultaty tego procesu."
(Muscari A; Volta U; Bonazzi C; Puddu G M; Bozzoli C; Gerratana C; Bianchi F B; Puddu P
Association of serum IgA antibodies to milk antigens with severe atherosclerosis. )
szerzej w tym miejscu :
http://www.keepwell.com/homogenization.htm
tutaj "pani" TEXAS TRUTH GIRL zgromadziła wiele informacji dotyczących destrukcyjnego wpływu wydzieliny krowiej na ludzki organizm ( pokaźny materiał dotyczący związków Monsanto z BGH - syntetycznym hormonem ) :
http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=44863417&blogID=143821786
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://blog.myspace.com/index.cfm%3Ffuseaction%3Dblog.view%26friendID%3D44863417%26blogID%3D143821786&ei=PhRFSqevEY-c_AaSkNWWAQ&sa=X&oi=translate&resnum=8&ct=result&prev=/search%3Fq%3DAtherosclerosis%2B1989%253B77:251-6%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26hs%3Dzvv%26sa%3DN%26start%3D10
także tutaj o bydlęcym hormonie wzrostu BGH :
http://www.drlam.com/articles/2003-No2-Milk.asp?page=2
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=en&u=http://www.drlam.com/articles/2003-No2-Milk.asp%3Fpage%3D2&ei=VPFESoz2IMLz_Ab05NCbAQ&sa=X&oi=translate&resnum=5&ct=result&prev=/search%3Fq%3DAtherosclerosis%2B1989%253B77%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl:official%26sa%3DN%26start%3D40
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

Dołączył: 11 Cze 2007 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009 08 06 08:54 Temat postu: |
|
|
Z innego forum ....
Przepraszam, ze niemoje ... ale oryginalne słownictwo
--------------------------------------------------------------------------------
Państwo Polskie rozpoczyna kolejny etap "ruchania" (wykorzystywania) polskich rolników.
Okazuje, się, że każdy rolnik, który sieje zboże, które wcześniej zebrał, uprawia tzw. "piractwo nasienne". Piractwo nasienne, jak każde inne piractwo jest nielegalne, i grożą za to kary !
Cytat:
Nielicencjonowana produkcja materiału siewnego jest piractwem, które szkodzi wszystkim: rolnikom, firmom nasiennym, hodowcom. Wpływa negatywnie na polskie rolnictwo i nasz wizerunek na świecie. Piractwo nasienne jest nastawione na wysoki zysk przy minimalnych kosztach produkcji i dlatego oferuje nasiona złej jakości, porażone chorobami, niewłaściwie zaprawione i przechowywane. Spadek plonu w wyniku zasiewu nielegalnie sprzedawanych nasion, choćby o kilka kwintali z hektara, stanowi wartość znacznie przewyższającą „oszczędność" wynikającą z niższej ceny zakupu nasion niekwalifikowanych. Ponadto rolnik nie uzyska dopłaty z Agencji Rynku Rolnego.
Co powinien zrobić rolnik, który zorientował się, że uprawia piractwo ?
Nie powinien siać własnego zboża, tylko powinien zakupić specjalnie modyfikowane zboże od specjalizujących się w tym firm.
Wyłączne prawo rozmnażania na cele siewne posiadają tylko tzw. hodowcy, a rolnicy są tylko producentami żywności, nie mogą produkować nasion na cele siewne.
Ale istnieje możliwość wysiania własnych nasion !!
Jest to tzw "odstępstwo rolne" (nie mylić z przestępstwo)
W skrócie to polega ono na tym, że musisz zapłacić państwu pieniądze za wysianie własnych nasion!
A czemu będą służyć te pieniądze ? Przeczytajcie sobie fragment "Czemu służą opłaty ?"
W skrócie, będzie to finansowanie firm produkujących genetycznie modyfikowane nasiona przez naszych rolników!
Nie wolno w żadnym wypadku siać nasion sąsiada lub zakupionych na targu:
Cytat:
„Odstępstwo rolne" dotyczy wyłącznie materiału z własnego zbioru - nie obejmuje nasion odmian chronionych, które zebrał inny rolnik, kupionych „na targu", nabytych w ramach tzw. „wymiany sąsiedzkiej". Siew takich nasion j est niedozwolony.
A co należy zrobić, gdybyśmy przypadkiem zauważyli, że ktoś sprzedaje nasiona zbóż bez odpowiedniej licencji ?
Po prostu należy "pie###ć" go (donieść na niego) do Agencji Nasiennej lub najbliższego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Cytat:
Nasion bez urzędowej etykiety nie należy kupować do siewu, nawet jeżeli są zaprawione, a o otrzymanej ofercie zawiadomić Agencję Nasienną w Lesznie lub najbliższego Wojewódzkiego Inspektora Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Takie nasiona odmian chronionych nie posiadają licencji hodowcy, a ich siew narusza wyłączne prawo hodowcy do odmiany
Tak sobie myślę, że jedyną obroną rolnika, może być tłumaczenie się, że stworzył własną odmianę zboża, i ją udoskonala, że nie chce kupować modyfikowanych, gdyż przynoszą mu mniejsze plony. Ale pewnie i na to jest jakiś hak w polskim prawie.
Co z tym zrobić ?
Jak rozwiązać ten problem ?
Uświadomienie rolników, że są "ruchani" chyba nie pomoże ?
Źródło:
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/1.jpg
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/2.jpg
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/3.jpg
http://www.aztekium.pl/_baza/users_galeries/albatros/2/d/4.jpg
www.agencjanasienna.pl |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

Dołączył: 11 Cze 2007 Posty: 1093 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2009 08 11 16:56 Temat postu: |
|
|
Nie no wiem ...
Tak sobie piszem/wklejam ... bo ciekawie się dzieje  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 469
|
Wysłany: 2009 09 24 11:12 Temat postu: pies trzeciej kategorii zmielony wraz z budą;) |
|
|
Pamiętacie może ten cytat z "Psów" Pasikowskiego - "pies trzeciej kategorii zmielony wraz z budą"?
Okazuje się że coś takiego krąży po polskim rynku "żywnościowym":
http://www.onet.tv/26-letnie-mieso-na-stole,5515855,1,klip.html#
Na szczęście nie jem mięsa, zresztą ci co to jedzą, raczej też nie;))
Uwaga! Nie zalecam oglądania przed ani po jedzeniu;)
Jedzenie specjalnej troski;))
Smacznego
cytat z informacji z onetu:
Do Polski sprowadzono niemal 200 ton szwedzkiego mięsa w puszkach. Mięso wyprodukowano na początku lat 80-tych, w okresie zimnej wojny, na potrzeby wojska. Oficjalnie nie miało ono prawa trafić do jakiegokolwiek kraju Unii Europejskiej jako produkt, który mogą spożywać ludzie. Ministerstwo rolnictwa w Szwecji w umowie sprzedaży szwedzkiemu pośrednikowi wyraźnie zaznaczyło, że puszki z wołowiną i wieprzowiną mogą być użyte jako pokarm dla zwierząt.
Według sanepidu to "mięso" jest dobre. Jeżeli tak to nie widzę problemu w jego sprzedaży, pod warunkiem że kupujący wie co kupuje.
To mięso może być zarażone BSE:
http://wiadomosci.onet.pl/2050937,11,26-letnie_szwedzkie_mieso_moze_wywolywac_bse,item.html |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 469
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 469
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 469
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2010 05 11 10:07 Temat postu: Komercyjne oleje ( rafinowane ) oraz tłuszcze piekarnicze. |
|
|
WITAM
"Technologia tłoczenia olejów na skale przemysłową"
"Produkcję zaczyna się od wstępnego tłoczenia nasion na gorąco w temperaturach ok. 85 st. C.
Wytłoki powstałe z takiego tłoczenia płatkuje się a następnie poddaje procesowi ekstrakcji przy użyciu benzyny ekstrakcyjnej lub heksanu. Następnie oddestylowuje się rozpuszczalnik.
Pozostałe w oleju resztki rozpuszczalnika usuwa się przez przepuszczenie przez olej przegrzanej pary wodnej co ze względu na wysoką temperaturę powoduje obniżenie finalnej wartości produktu.
Myliłby się ktoś, kto myślałby, że to już koniec. Zabawa się dopiero rozpoczyna.
Tak otrzymany olej jest koloru brunatno - zielonego i zawiera szereg substancji obcych. W celu ich eliminacji olej poddany zostaje procesowi rafinacji.
Parą wodną usuwa się z oleju tzw. "śluzy", na które składają się fosfolipidy ( np. lecytyna), stanowiące obok WNKT najcenniejsze dla zdrowia ludzkiego składniki olejów roślinnych. Składniki te są bezpowrotnie tracone.
Po odśluzowaniu następnym etapem rafinacji jest "odkwaszanie".
W tym etapie olej jest na krótko przemywany roztworami ługu sodowego dla usunięcia wolnych kwasów tłuszczowych.
Kolejny etap to "bielenie". Olej poddawany jest w temperaturze 90 stopni C oddziaływaniu silnych absorbentów typu ziemi okrzemkowej by poprawić kolor produktu poprzez usunięcie barwników zielonych ( chlorofilu) i szarych ( feofityn), które pochodzą z rozkładu chlorofili zachodzących w procesach ekstrakcji i rafinacji. Proces bielenia jest bardzo szkodliwy dla składników produktu, bowiem tutaj zachodzą niepożądane przemiany NNKT: utlenianie i izomeryzacja ( powstają tłuszcze trans tak szkodliwe dla zdrowia). W tym procesie przemianie ulegają też naturalne sterole.
Kolejny etap to odwadnianie, przeprowadzane w temperaturze 240 st. C. !!!, w warunkach obniżonego ciśnienia przy stałym przepływie przegrzanej pary wodnej. W tym procesie usuwa są z oleju wszelkie obecne w nim naturalne substancje lotne, normalnie nadające mu smak i zapach. Tak drastyczne traktowanie oleju nie pozostaje bez negatywnego wpływu na jego jakość. Argumentem na zakłamanie tej gałęzi przemysłu jest fakt, iż używając podczas produkcji tak wysokich temperatur, producent zaleca nam jego stosowanie do smażenia w temperaturach 170-180 st.C.
Powstały produkt nie ma więc nic wspólnego z olejem, który znajdował się w nasionach rośliny z której był pozyskiwany.
Na szczęście są producenci wytwarzający oleje " dziewicze". Warto jednak poznać te dwie różne technologie."
( autor Marek Wolniak )
Takie oleje rafinowane są wykorzystywane do wszelakiej przetworzonej żywności jak : różne słodycze , pieczywo , karma dla zwierząt , gotowe produkty oraz do inne wyrobów np.: kosmetyki .
RAFINACJA:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Rafinacja
Istnieją rożne rodzaje , typy tłuszczu piekarniczego - przemysł przetwórczy oferuje szeroka gamę produktów zarówno roślinnych jak i odzwierzęcych
np.:istnieją różne tłuszcze poubojowe:
łój wołowy tłuszcze nerkowy wołowy
sadło
smalec z sadła
smalec z gęsi
smalec z skwarkami
smalec wieprzowy
tłuszcz nerkowy wołowy
szerzej:
http://pl.foodlexicon.org/r0000350.php
http://pl.foodlexicon.org/r0000360.php
oleje roślinne rafinowane wykorzystywane w piekarnictwie:
http://pl.foodlexicon.org/s0000300.php
Obecnie w piekarnictwie wykorzystuje się już takie ciekawostki jak wielofunkcyjne oleje aktywne np.: betrgabest MCT - ZASTOSOWANIE DO WSZYSTKIEGO OD ŻYWNOŚCI PO KOSMETYKI itd. ( wykorzystywany także jako maszynowy środek smarowy ) :
"...Jest deklarowany jako olej roślinny bez podawania E-nr..." ( przedostatni produkt )
szerzej :
http://www.berg-schmidt.pl/berg-schmidt/PL/oferta/olejochemiczne/index.html
http://www.berg-schmidt.pl/berg-schmidt/pl/ofirmie/index.html
link bezpośredni :
http://www.berg-schmidt.pl/berg-schmidt/PL/oferta/tluszcze/bergabest.htm
Pod pojęciem tłuszczu piekarniczego może się kryć zmodyfikowana w odpowiedniej temperaturze mieszanka łoju wołowego z otokowym tłuszczem wieprzowym ( patent lat 70 ) - producent np.:chleba może sobie napisać w składzie właśnie tłuszcz piekarniczy
szerzej:
http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:HM7qvSnehVMJ:pubserv.uprp.pl/PublicationServer/generuj_dokument.php%3Fplik%3DPL_000000000078799_B2_PDF+t%C5%82uszcz+piekarniczy+t%C5%82uszcz+wieprzowy+i+%C5%82%C3%B3j+wo%C5%82owy&hl=pl&gl=pl&pid=bl&srcid=ADGEEShT935uguAq1FaayXiqx3syXBVr7it_sjcrkJXHJh2ZymP4QNn7IYFoQtAN_y1E7nD-sL1p-m_6LcpjP3tLPbyKe7aSgLzPI6T8RfFZEXEnjkd9t-BvMcRO0UdTZjmTYM_vjZAO&sig=AHIEtbTV7X-v44MQ8bZq__IGmeDsnkh0Wg
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2010 09 29 12:43 Temat postu: |
|
|
WITAM
Coraz więcej prawdziwych informacji dociera do ludzi .
Nawet się nie spodziewałem ,że taki tekst może zostać zamieszczony w Przekroju - jednym z wielu tygodników.
Jeszcze kilka lat wstecz mówiąc ludziom o tym ,że za oceanem pracownicy firm biotechnologicznych , chemicznych, farmaceutycznych itd. pracujący dla koncernów bardzo często są następnie pracownikami urzędów państwowych związanych z rynkiem spożywczym oraz o ustawach o legalnym lobbingu byłem posądzany o dobry humor , tworzenie teorii spiskowych czy nawet choroby.
Poniższy art. koresponduje z filmem Food Inc ( PL ).
całość
http://www.przekroj.pl/wydarzenia_swiat_artykul,6546,3.html
Cytat: |
...
Żywność masowego rażenia
Maciej Jarkowiec
Prawo
Żeby interes się kręcił, trzeba mieć swoich ludzi w rządzie. Lobby przemysłu spożywczego kontroluje wszystkie kluczowe dla siebie urzędy i stanowiska w Waszyngtonie. Zasiadają tam:
Tom Vilsack. Dziś sekretarz rolnictwa. Do niedawna – przewodniczący Porozumienia Gubernatorów na rzecz Biotechnologii (jako gubernator Iowa), organizacji lobbującej na rzecz GMO i klonowania zwierząt hodowlanych, regularny pasażer prywatnych odrzutowców zarządu Monsanto.
Islam Siddiqui. Dziś Główny Negocjator Rolniczy (urząd dbający o sprzedaż amerykańskich produktów rolnych za granicą). Do niedawna – wiceprezes koalicji CropLife zrzeszającej biotechnologiczne giganty (z Monsanto na czele).
Roger Beachy. Dziś szef Narodowego Instytutu Żywności i Rolnictwa (badania naukowe nad żywnością). Do niedawna – prezes opłacanego przez Monsanto centrum badań nad roślinami Danforth.
To tylko trzy przykłady z najwyższej półki. W Departamencie Rolnictwa i wszystkich urzędach okołospożywczych roi się od ludzi, którzy w niedalekiej przeszłości zajmowali kluczowe stanowiska w kontrolujących rynek korporacjach.
Pozycję branży rolno-spożywczej w Waszyngtonie cementuje też 1,2 miliarda dolarów wydanych przez ostatnie 10 lat na lobbowanie Kongresu i Białego Domu.
To dzięki tym pieniądzom rokrocznie spada liczba przypadków kontroli mięsa, a prawu Kevina ukręcono łeb. Również dzięki nim w USA nie trzeba na etykietach informować konsumentów, czy żywność jest genetycznie modyfikowana albo czy krowom, od których pochodzi mleko, wstrzykiwano sztuczne hormony. Co więcej, producenci hormonów (w tym największy – uwaga – Monsanto) walczą o to, żeby nie można było mówić ludziom, że mleko NIE pochodzi od krów faszerowanych hormonami. Dziś, jeśli producent chce poinformować o tym odbiorcę, musi na nalepce dorzucić informację, że wedle znanych badań mleko z hormonami jest tak samo dobre. Trwa batalia o to, aby w przyszłości Amerykanie nie mogli się dowiedzieć, czy świnia, z której kotlet jedzą, została poczęta naturalnie, czy w laboratorium genetycznym.
To dzięki pieniądzom wydanym na lobbing branża skutecznie rozmyła definicję żywności ekologicznej (organic). Zachowując na etykiecie przyznawany przez rząd stempel organic, można dziś do jedzenia dodawać środki wzmacniające smak i zapach, spulchniacze, sztuczne tłuszcze, można używać roślin nawożonych i transportowanych z drugiego końca świata. To, że branża organic jest warta 23 miliardy dolarów rocznie i rozwija się szybciej od innych sektorów spożywczych, nie znaczy, że Amerykanie zaczęli jeść zdrowo – choć wielu z nich tak myśli. Najbardziej popularne marki żywności organic należą do gigantów: Nestlé, Krafta, Coca-Coli. Zdrowa żywność została kupiona przez korporacje i przestała być zdrowa. Wreszcie – dzięki „legalnej korupcji”, jak często nazywa się lobbing – w USA nie ma publicznej dyskusji na temat żywności GMO. W korporacyjno-politycznych gabinetach już zdecydowano, że jest bezpieczna i uratuje ludzkość przed głodem.
Sprzedaż
Skoro się wyprodukowało, trzeba sprzedać. Tym zajmą się specjaliści od marketingu. Branża wydaje na reklamę 36 miliardów dolarów rocznie, w tym 13 miliardów na przekaz skierowany do dzieci. Mały Amerykanin ogląda codziennie 30 spotów telewizyjnych reklamujących słodki i tłusty junk food. Z taką nieprzerwaną marketingową nawałnicą mierzyć się będzie kampania Let’s Move Michelle Obamy. Szkoda tylko, że gdy ona ją przygotowywała, jej mąż w gabinecie obok podpisywał kolejne nominacje dla agrospożywczych bonzów, którzy – jak mówi jeden z niezależnych farmerów w filmie „Food, Inc.” – traktują konsumentów z taką samą troską jak bydło, które zarzynają.
Oczywiście USA nie są jedynym krajem, gdzie produkcja żywności została uprzemysłowiona. Jednak nigdzie indziej aż tak silnej kontroli nad tym, co jedzą ludzie, nie dzierży kilka potężnych podmiotów. Polska jest dziś na etapie, na którym Amerykanie byli w latach 70. Nasze rolnictwo się reformuje, przed władzą kluczowe decyzje, które ukształtują system na lata. Trwają prace nad ustawą o GMO. Biotechnologicznym gigantom zależy, aby nasze prawo było wprowadzaniu upraw modyfikowanych jak najbardziej przychylne. Potrzebna jest w tej sprawie otwarta, publiczna dyskusja, bo nie chodzi tylko o to, czy żywność GMO jest bezpieczna dla zdrowia. Chodzi o to, jak w przyszłości będziemy karmieni. Chodzi o to, czy oddamy całe nasze jedzenie w ręce monsantów, cargilli czy tysonów. Chodzi o to, czy chcemy być traktowani jak bydło.
Maciej Jarkowiec
„Przekrój” 12/2010
1.04.2010
|
W St. Zj. ustawa o legalnym lobbingu ma już długie tradycje.
W przeciwieństwie do Polski gdzie ust. o legalnym lobbingu została przyjęta stosunkowo niedawno lipiec 2005 .
http://www.sejm.gov.pl/prawo/lobbing/kon12.htm
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 469
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
Wysłany: 2010 11 30 11:30 Temat postu: |
|
|
WITAM
Do tego dochodzi jeszcze wchodząca szeroka ławą nanotechnologia w przemyśle spożywczym o czym niewielu wie - "gdzieniegdzie" interesują się problemem władze państwowe a producenci obiecują ze dzięki niej żywność będzie zdrowsza i smaczniejsza
"Nanotechnologia w żywności. Producenci wolą to ukrywać "
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7433447,Nanotechnologia_w_zywnosci__Producenci_wola_to_ukrywac.html
Cytat: |
Brytyjski parlament krytykuje producentów żywności, że nie chcą informować o zastosowaniu w swoich produktach nanotechnologii - podaje BBC. Zaleca też stworzenie rejestru takich produktów.
Komisja Nauki i Technologii Izby Lordów, wyższej izby brytyjskiego parlamentu, stworzyła raport nt. zastosowania nanotechnologii w przemyśle spożywczym. Mimo że nie ma żadnych przesłanek, żeby sądzić, iż nanotechnologia może być niebezpieczna dla zdrowia, istnieje "luka informacyjna" na temat ich zastosowania w produktach spożywczych - twierdzi Lord John Richard Krebs, który był sprawodawcą raportu. Sugeruje on wprowadzenie rejestru takich produktów spożywczych.
Krebs zarzuca firmom spożywczym, że nie chcą informować o zastosowaniu nanotechnologii w produkcji. Dodał, że takie zachowanie może podsycić obawy przeciwko zastosowaniu tej technologii. - Mieli już problemy z powodu używania genetycznie modyfikowanej żywności, więc nie chcą nagłaśniać tej sprawy - tłumaczy Krebs.
Sprawa jest o tyle ważna, że gwałtownie rośnie w Wielkiej Brytanii liczba firm spożywczych, które korzystają z nanotechnologii. W ciągu dwóch lat przewiduje się, że ich liczba wzrośnie nawet dziesięciokrotnie.
Zdrowsze i smaczniejsze jedzenie
Nanotechnologia to ogólnie zespół technik, dzięki którym można budować bardzo małe obiekty, nawet na poziomie atomów. W przemyśle spożywczym technologia ta może być używana do poprawiania smaku produktów, czy do redukcji soli i tłuszczu w czasie ich produkcji. Dzięki temu mogą być zdrowsze. Nanotechnologia jest szeroko stosowana np. przy produkcji odzieży i kosmetyków.
|
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
Dołączył: 04 Sty 2008 Posty: 469
|
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
Dołączył: 02 Lip 2007 Posty: 541 Skąd: zielona góra
|
|
Powrót do góry |
|
 |
SONIQ

Dołączył: 12 Lut 2010 Posty: 56 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 2010 12 27 20:39 Temat postu: |
|
|
krzysztofie, dzięki tobie coraz bardziej nie chce mi się jeść (czyli coraz bliżej mi do inedii)
pozdrawiam  |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
|