|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Szafir

|
Wysłany: 2015 12 07 14:36 Temat postu: Iceman kontrolowanie własnej temperatury |
|
|
Mieszkający w Amsterdamie Wim Hof posiada umiejętność, dzięki której kontroluje temperaturę ciała przy pomocy swojego umysłu, niezależnie od warunków zewnętrznych.
Przewodził grupie osiemnastu osób, bez żadnego wyszkolenia, w wyprawie na szczyt Kilimanjaro, która odbyła się w styczniu. Najstarszy z uczestników ma 65 lat, niektórzy z nich mają astmę, chorobę Crohna, i reumatyczny artretyzm. Po zaledwie czterech dniach treningu, jego alpiniści zamierzali zdobyć 6-tysięczny szczyt w 3 dni, ubrani tylko w krótkie spodenki i buty. Trasa Marangu zwykle jest przewidziana na 5-6 dni drogi – oni pokonali ją w 2 dni.
http://dobrewiadomosci.net.pl/8496-wim-hof-niesamowity-holender-ktory-kontroluje-swoje-cialo-przy-pomocy-umyslu/
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

|
Wysłany: 2015 12 07 15:26 Temat postu: |
|
|
Więcej, więcej takich wiadomości
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2015 12 08 12:06 Temat postu: człowiek lodu |
|
|
Świetna sprawa. Serce roście, gdy poczytać o Wimie i popatrzeć nań.
Widziałem też film z osad w Rosji, gdzie ludzie codziennie kąpią się w lodowatej wodzie. Najbardziej ujął mnie fragment, w którym nagie niemowlę leży sobie w śniegu.
Tymczasem przez ostatni rok zacząłem się hartować. Między innymi używam jako obuwia tylko sandałów. Ludzie czasem pytają: 'Nie zimno panu?' To trzeba by im pokazać Wima; ) |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szafir

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2016 03 25 17:54 Temat postu: niskie temperatury |
|
|
Eh, Matuszka Rasija...
Ostatnio miałem nieco doświadczenia z niskimi temperaturami - nocowałem pod namiotem. Upałów to nie było, zwłaszcza że pierwszej nocy w ogóle się nie przygotowałem i nie wziąłem nic do okrycia ('na Kozaka'). Trzeba jednak przyznać, że chłód nie jest taki straszny, tylko ciężko przy nim zasnąć: ) Wstępnie zahartowany już jestem - nie przeziębiam się w niskich temperaturach, to mnie cieszy.
Miałem rano kąpać się w strumieniu, ale na razie nie zdobyłem się na to, mimo iż wiem, że taka kąpiel mogłaby mnie rozgrzać. Podejmę takie kąpiele, gdy zrobi się nieco cieplej i potem już przy nich zostanę na jesień i zimę.
Na zachętę: oblewanie się lodowatą wodą chroni przed rakiem (profesor Żdanow):
https://www.youtube.com/watch?v=_fvJPb1TXt0 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szafir

|
|
Powrót do góry |
|
 |