|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Apple
|
Wysłany: 2013 06 27 03:34 Temat postu: Bez snu |
|
|
Czy niejedzenie jest związane ze zmniejszeniem zapotrzebowania na sen? Podobno patrząc w Słońce można nie spać w ogóle, czy i bez tego można to osiągnąć?
W moim przypadku przy diecie owocowej, albo dłuższych postach na sokach mogę spać nieznacznie krócej. Interesowałoby mnie funkcjonowanie w pełni sił bez snu w ogóle. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bacchante
|
Wysłany: 2013 06 27 19:38 Temat postu: |
|
|
A po co nie spać, z ciekawości zapytam? |
|
Powrót do góry |
|
 |
Apple
|
Wysłany: 2013 06 28 03:53 Temat postu: |
|
|
Bacchante, a po co nie jeść ?
Intuicyjnie możesz sobie odpowiedzieć na to pytanie - od kwestii czasu po wygodę. Jeśli lubisz spać, oczywiście możesz, ale nie musisz. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaos
|
Wysłany: 2013 06 28 09:50 Temat postu: |
|
|
Kiedys czytalem, ze niektorzy buddyjscy mnisi dzieki praktykom medytacyjnym potrafia zredukowac sen do 1-2godziny na dobe... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szafir

|
|
Powrót do góry |
|
 |
Apple
|
Wysłany: 2013 07 02 03:26 Temat postu: |
|
|
Dziękuje, Szafir - Sen polifazowy jest wart przypomnienia.
Znam te metody. Najbardziej zainteresowała mnie forma dopuszczająca dowolną ilość drzemek pod warunkiem, że przerwa pomiędzy nimi trwać będzie 20 minut i drzemki te nie będą dłuższe niż 30 min(?). Ta metoda u mnie wygrywa, ponieważ nie wymaga regularności ani dłuższego kilkugodzinnego snu.
Jednak w moim przypadku większość życia tracę wtedy na etapie zasypiania. (Nie 'odpływam' w minutę, w najlepszym razie w pół godziny.)
Hira Ratan Manek z Indii nauczający starożytnej sztuki wpatrywania się w słońce, jest wolny od potrzeby jedzenia. W materiale o innych praktykujących Sun Gazing, pojawia się człowiek, który nie potrzebuje także snu ("Słoneczna karma" http://www.youtube.com/watch?v=d3St_A5cW_k 37ma minuta).
Jednak jeśli słońce nie jest konieczne do niejedzenia, wtedy analogicznie do niespania również. To mnie intryguje.
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?t=406&highlight=sun+gazing
temat sun gazing JMW
Mnisi buddyjscy i ich niezwykłe umiejętności są owiane gęstą mgłą tajemniczości. Krążą legendy, trudno czerpać z tak ogólnych informacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
NiewiernyTomasz
|
Wysłany: 2013 07 02 11:15 Temat postu: |
|
|
O tym panu: Hira Ratan Manek, wielokrotnie czytałem, że nigdy nie zaprzestał jeść, w żadnym momencie jego praktyki patrzenia w słońce...w co wierzyć.... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2013 07 02 22:22 Temat postu: sen |
|
|
Moim zdaniem - fizjologicznie rzecz ujmując - funkcjonowanie bez snu staje się możliwe przy pełnym rozwoju szyszynki. W "Rozmowach z Bogiem" Walsha jest fragment mówiący o tym, że - w pewnym sensie - poziom świadomości człowieka można mierzyć jego zapotrzebowaniem na sen. W swojej "Fizycznej nieśmiertelności" Leonard Orr z kolei nazywa sen ucieczką od negatywnych myśli i emocji.
Myślę, że to przychodzi samo: wolność od jedzenia, od snu, śmierci - wszystko się zazębia. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Bacchante
|
Wysłany: 2013 07 03 17:36 Temat postu: |
|
|
Apple napisał: | Bacchante, a po co nie jeść ?
Intuicyjnie możesz sobie odpowiedzieć na to pytanie - od kwestii czasu po wygodę. Jeśli lubisz spać, oczywiście możesz, ale nie musisz. |
Nie wiem ani po co nie jeść, ani po co nie spać. Jak się pojawi niespanie to nie będę spała, a jak niejedzenie to nie będę jadła.
Ale potwierdzam, i ja zauważyłam, że im mniej i lżej jadłam, tym mniej snu potrzebowałam.
Ludzie żeby uruchomić, wyłączyć i dowolnie modyfikować różne procesy w ciele stosują też przeprogramowanie świadomości, myślę, że możesz to zrobić, żeby nie spać wcale. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Szafir

|
Wysłany: 2013 07 04 10:55 Temat postu: |
|
|
Sen potraktować można jako odpoczynek od ciała. Jeżeli ciało jest nie trute, pełne energii i Miłości nie ma się od czego odpoczywać. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|