|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
jacek65
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Wyspa

|
Wysłany: 2010 03 20 11:21 Temat postu: |
|
|
bardzo ciekawy artykuł  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
|
Wysłany: 2010 03 20 11:37 Temat postu: bez butów |
|
|
kiedyś próbowałem chodzić na spacery boso, można sie przyzwyczaić, tylko potem trzeba stopy wyszorować
to rzeczywiście działa, chodzi się bardziej elastycznie. moim zdaniem ma to sens jedynie w celach rekreacyjnych, bowiem trzeba uważać gdzie się stawia stopy, chociaż pewnie można wyćwiczyć uwagę i potem już podświadomie unikać np. szkła. jednak na ulicę bym tego nie polecał, chociaż moja kuzynka widywała w Oslo elegancko ubranych mężczyzn chodzących boso po mieście. sam kiedyś widziałem w górach dziewczynę schodzącą z Baraniej Góry w cieniutkich sandałkach - grubość 5 mm plus sznurki - nie wiem czy chodziło jej się lepiej ale na pewno wyglądała atrakcyjnie  |
|
Powrót do góry |
|
 |
jacek65
|
Wysłany: 2010 03 22 01:59 Temat postu: bez butów |
|
|
znalazłem coś takiego:
"Nasze nogi są zdeformowane przez buty, których kształty wywodzą się od obuwia jeździeckiego, które musiało wejść w strzemiona."
Może tak jest, takie przypadki są znane, że kształt czegoś jest wynikiem dostosowania do czynnika, który już dawno nie ma znaczenia, ale kształt pozostał.
Mozna połączyć bieganie na bosaka (prawie) z ochroną stóp przed urazami: http://odwazsie.gazeta.pl/odwagi/51,97221,7682919.html?i=1 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Amaranya
|
Wysłany: 2010 08 19 17:15 Temat postu: |
|
|
jauwielbiam chodzic boso jednak czesto skutkuje to zapaleniem pecherza;/ |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2013 05 05 22:49 Temat postu: boso!:) |
|
|
Czy są na tym forum osoby, które na co dzień poruszają się po mieście bez obuwia? |
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

|
Wysłany: 2013 05 06 12:00 Temat postu: |
|
|
Chodziliśmy raz z Samuelem na boso po takiej jednej małej mieścinie w gorący dzień ... taki, że nawet asfalt roztopiony wkleił mi się w podeszwę stopy. Nie było jednak tak źle ... choć najbardziej bałem się potłuczonego szkła ... którego w Polsce jest sporo.
Natomiast raz na boso przeszedłem chyba z 5 km po kamiorach jednym z zakopiańskich szlaków ... chyba to było w Dolinie Białego ...
Stoję taż czasami gołymi nogami na ziemi na mojej działce ...
No i czasem dotykam uziemienia w kontakcie przy łóżku, jak coś czytam sobie ...
Ale niestety ... nie zauważam specjalnych różnic w samopoczuciu w okresach kiedy to częściej robię. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2013 05 07 23:13 Temat postu: chodzenie boso |
|
|
To dotykanie uziemienia w kontakcie ma podobne działanie?:)
Ja właśnie ostatnio trochę chodziłem boso i doszedłem do wniosku, że to potęga! Energia idzie, jak trza:) Zbliżają się ciepłe dni i rozważam możliwość całkowitego zrzucenia obuwia na jakiś czas - fajnie byłoby poznać kogoś, kto już tak robił.
Dzięki, hunab-ku, za odpowiedź i informacje:) |
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

|
Wysłany: 2013 05 09 10:14 Temat postu: |
|
|
Podobno tak.
Nawet ktoś robi opaski na nadgarstek z kablem do kontaktu ... oczywiście bez bolców  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaos
|
Wysłany: 2013 05 09 12:10 Temat postu: |
|
|
niektorzy robia tez kompletny zestaw ze specjalnym, podlaczanym do kontaktu krzeslem...  |
|
Powrót do góry |
|
 |
hunab-ku

|
Wysłany: 2013 05 10 07:39 Temat postu: |
|
|
no bo to jest taka droga na skróty w inne wymiary  |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
|
Wysłany: 2013 05 10 09:34 Temat postu: Re: chodzenie boso |
|
|
Cześć Kobra
Kobra napisał: | To dotykanie uziemienia w kontakcie ma podobne działanie?
Ja właśnie ostatnio trochę chodziłem boso i doszedłem do wniosku, że to potęga! Energia idzie, jak trza:) Zbliżają się ciepłe dni i rozważam możliwość całkowitego zrzucenia obuwia na jakiś czas - fajnie byłoby poznać kogoś, kto już tak robił.
Dzięki, hunab-ku, za odpowiedź i informacje:) |
Waldek praktykuje chodzenie na boso.
http://www.niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?p=15591#15591
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kaos
|
Wysłany: 2013 05 10 11:22 Temat postu: |
|
|
hunab-ku napisał: | no bo to jest taka droga na skróty w inne wymiary  |
 |
|
Powrót do góry |
|
 |
Pielgrzym
|
Wysłany: 2013 05 15 10:55 Temat postu: |
|
|
Hej, chodzilem na boso w Hiszpanii przez 2 lata, czasem majac klapki pod reka na wypadek oburzonego personelu w supermarkecie W miescie tez, nigdy sie nie skaleczylem - podswiadomie wykrywa sie wszelkie niebezpieczenstwa Pod kazdym wzgledem polecam dla poprawy zdrowia - na poczatku moze byc dziwnie poniewaz stopa bedzie sie przyzwyczajac, zauwazycie ze dotychczas nie uzywaliscie czesci miesni w stopie i nogach we wlasciwy sposob. Po okresie przystosowawczym bedzie wam nienaturalnie w obuwiu, zapytacie sie - jak ja to moglem nosic?  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Kobra
|
Wysłany: 2013 05 15 22:06 Temat postu: |
|
|
Dobrze wiedzieć:) Ciekawi mnie, jak to wygląda w zimie. Po śniegu da się chodzić, ale jak długo? Czy da się tak przyzwyczaić stopy, żeby odbywać wielogodzinne spacery po śniegu, lodzie, zmarzniętej ziemi? Pewnie się da... |
|
Powrót do góry |
|
 |
Akset
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Pielgrzym
|
Wysłany: 2013 05 16 07:58 Temat postu: |
|
|
doslownie po sniegu nie chodzilem, natomiast w przypadku temperatur kilka stopni nad zerem - stopy moga sie przyzwyczaic, zdrowe cialo z dobrze funkcjonujacym krazeniem ogrzewa stopy w miare potrzeby. Nie czuje sie chlodu. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JA Jutrzenka
|
Wysłany: 2013 05 24 21:19 Temat postu: |
|
|
Chodzę boso od paru lat, po śniegu też biegałam ale krótko.
Moje stopy odczuwają ogromną ulgę i przyjemność kiedy ściągam buty i stawiam je na ziemi.
Teraz codziennie chodzę boso do pracy , ale nie po mieście choć mieszkam w Gdańsku. Trochę przez las nadmorski a później plażą , po trawie i uliczką z tzw. kocimi łbami (stare kamienie-bazalt, granit). Moje stopy nie lubią nowoczesnych chodników , beton nie jest przyjazny. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|