|
INEDIA, NIEJEDZENIE, POST I INNE TEMATY Dyskusje o inedii, niejedzeniu, poszczeniu, dietach i inne.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
krzysiektr
|
|
Powrót do góry |
|
 |
Free21
|
Wysłany: 2011 09 02 15:04 Temat postu: |
|
|
Dobry artykuł. Też się nim zainspirowałem, i jem owies regularnie od kilku tygodni. Bardzo mi smakuje, aczkolwiek nie jestem pewien czy nie jest zbyt kleisty? Jak się go zaleje wodą, albo mlekiem, to robi się bardzo kleisty, czy to dobre dla organizmu? |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiektr
|
|
Powrót do góry |
|
 |
draq
|
Wysłany: 2011 11 18 18:50 Temat postu: |
|
|
Chciałbym zwrócić uwagę na to, że owies sprzedawany w sklepach (mam na myśli popularne płatki owsiane) poddawany jest obróbce termicznej, prażeniu. Najlepiej zakupić całe ziarna owsa. Ja takowy moczę sobie kilka godzin i zjadam surowy, albo czasami gotuję. Smakuje podobnie do ryżu brązowego, lecz jest bardziej słodki i miękki. |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysiektr
|
Wysłany: 2011 11 19 00:17 Temat postu: |
|
|
Cytat: | Ja takowy moczę sobie kilka godzin i zjadam surowy, albo czasami gotuję |
Nie jestem "specjalistą" od surowej diety draq, ale czytałem że nasiona zbóż ( i nie tylko) mają jakieś inhibitory enzymowe , które blokują trawienie surowych nasion. Dlatego lepiej ugotować lub podkiełkować. Nie znam się na tym, ale napominam że taki temat jest i może warto poszukać więcej informacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
arahdalum
|
Wysłany: 2012 04 07 17:19 Temat postu: |
|
|
Nie polecam jadania owsa w żadnej postaci. Owies zawiera gluten, a gluten szkodzi wszystkim organizmom ludzkim, czy wrażliwym czy też mniej wrażliwym na gluten.
To kwestia tylko, jak bardzo szkodzi. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
Wysłany: 2012 04 08 09:00 Temat postu: zboża |
|
|
Wielokrotnie powtarzam, że właśnie zboża (szczególnie pieczona mąka) są najgorszym dla człowieka pokarmem, najbardziej wpływają na degenerację ciała. Zboża są produktami modyfikacji genetycznych różnych traw -- same w przyrodzie nie występują. Jeżeli ziarna zostaną przypadkowo rozsiane, to po jakimś czasie wrócą do stanu naturalnego, staną się ponownie trawami -- przyroda usuwa programy modyfikacji genetycznych.
Te modyfikacje genetyczne zbóż zaczęły się tysiące lat temu, jeszcze przed początkiem tej cywilizacji. |
|
Powrót do góry |
|
 |
arahdalum
|
Wysłany: 2012 04 08 13:41 Temat postu: |
|
|
JMW: no dobrze. A jak wygląda sprawa z ryżem? To też zboże, ale nie zawiera glutenu.
I chyba całkiem zdrowy jest, bo przecież niektórzy jogini jedzą tylko miseczkę ryżu dziennie i ewentualnie jakieś mleko czy ghi.
Wiem, że co im służy niekoniecznie musi służyć "normalnemu" człowiekowi.
Tym bardziej ciekaw jestem, jak jest z tym ryżem
Oczywiście mówimy o normalnym ryżu, nie oczyszczonym, nie rafinowanym. |
|
Powrót do góry |
|
 |
JMW
|
Wysłany: 2012 04 08 19:51 Temat postu: tak samo |
|
|
arahdalum napisał: | JMW: no dobrze. A jak wygląda sprawa z ryżem? | Tak samo, modyfikacja genetyczna z przed tysięcy lat.
arahdalum napisał: | I chyba całkiem zdrowy jest | Co to znaczy "zdrowy"? Tak czy inaczej, jedz ile masz ochoty, bo to twój umysł definiuje jak ryż działa na twoje ciało.
arahdalum napisał: | bo przecież niektórzy jogini jedzą tylko miseczkę ryżu dziennie i ewentualnie jakieś mleko czy ghi. | Sekret polega na ilości spożywanych potrwa, nie o to co jedzą. Jeżeli jesz malutko, to możesz jeść stosunkowo dużo bardziej szkodliwego jedzenia, bo ciało ma więcej energii na jego usunięcie, skoro nie zużywa jej na trawienie. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rafał Gość
|
Wysłany: 2012 04 08 22:02 Temat postu: |
|
|
---------------------------
Ostatnio zmieniony przez Rafał dnia 2013 04 09 13:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
 |
krzysztof
|
Wysłany: 2012 04 09 22:31 Temat postu: |
|
|
WITAM
Płatki owsiane kupowane w sklepach nie są surowe (chyba ,że ktoś ma do takich dostęp) ). Było o tym w temacie:
moczenie ziaren
http://niejedzenie.info/forum/viewtopic.php?p=12856#12856
Bardzo dobrze jest namoczyć nasiona lub podkiełkować
http://www.surawka.webd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=292&Itemid=18
Kto ma dużo przestrzeni i warunki to może postarać się o coś takiego - Gniotownik do nasion - wtedy ma rzeczywiście surowe płatki zbożowe
http://www.gniotowniki.pl/Gniotownik%20100.html
rożne wersje
http://www.gniotowniki.pl/Produkty.html
Ewentualnie można sam skonstruować gniotownik do nasion .
"Gniotownik do Zboża"
http://www.youtube.com/watch?v=sWEToWOIE0Y
Jezus jeżeli jadł chleb, to pieczony na zakwasie lub tradycyjny chleb tamtych rejonów zwany esseńskim, wypiekany w słońcu na skalach z namoczonego ( podkiełkowanego ) i rozdrobnionego ziarna , nie to co obecnie sprzedaje się w sklepach.
Przykładowe przepisy:
http://www.surawka.webd.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=387&Itemid=18
Cytat: | CHLEB (KLASZTORU) ESSENÓW
Składniki:
4 szklanki moczonej pszenicy
1/2 szklanki zmielonych warzyw
2 łyżka stołowa przypraw (kminek, mak, sezam, czosnek itp.).
Sposób przyrządzania:
Namoczyć (15 godz.) ww. pszenicę, odsączyć (15 godz.) można użyć pszenicę z produkcji Odmładzacza (zobacz ostatni przepis)! Zmielić pszenicę, dodać warzyw, przyprawy na wierzch, uformować bochenek. ?Pieczenie? na słońcu (70-90K = ok. 21- 32oC) aż do stwardnienia (12-24 godz.). Chleb może wymagać odwrócenia w ten sposób spód również przeschnie. Rozkoszuj się! |
POZDRAWIAM Z ZIELONEJ GÓRY  |
|
Powrót do góry |
|
 |
Rafał Gość
|
Wysłany: 2012 04 09 22:48 Temat postu: |
|
|
------------------------- |
|